La Lupeni au cãzut pe fronturile de luptã sute de oameni si, încã de acum 100 de ani, aceste locuri au fost întesate cu trupurile celor care au cãzut pentru apãrarea granitelor. Tot aici, însã, este îngropat si unul dintre tinerii morti în Revolutia din decembrie 1989, iar Nicusor Gociu este si el unul dintre eroii, care nu au mai putut rãspunde prezent. Au rãspuns alti 3 veterani, care încã sunt în viatã.

Ceremonia de la Lupeni i-a avut în prim –plan pe cei 3 eroi ai neamului, veterani de rãzboi, încã în viatã. Au tinut sã fie prezenti, dupã slujba de la bisericã si au depus coroane de flori la monumentele din Parcul Eroilor.

Memoria celor ce au luptat aici nu trebuie datã uitãrii si, tocmai de aceea, autoritãtile locale au organizat si în acest an un ceremonial cu ocazia Înãltãrii.

„Cultul eroilor, adicã pomenirea din generatie în generatie a celor care si-au pierdut viata pentru apãrarea credintei si patriei, este o adevãratã culturã a sufletului românesc, care simte cã iubirea este mai tare decât moartea. La data de 4 mai 1920, pentru prima datã Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotãrât ca sãrbãtoarea de Înãltare a Domnului sã fie în acelasi timp Ziua Eroilor, adicã o sãrbãtoare nationalã bisericeascã. Cu aceastã ocazie, îi comemorãm pe toti cei care s-au jertfit pentru apãrarea acestei palme de pãmânt numitã România si pentru credinta sa strãmoseascã. În rândul lor, trebuie amintiti eroi precum Mircea cel Bãtrân, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si Sfânt, Brâncovinenii, iar aceastã lungã listã ar putea continua. Îi amintesc, de asemenea, eroii Rãzboiului de Independentã, ai primului si celui de al doilea Rãzboi Mondial, dar si pe eroii Revolutiei Române, care s-au jertfit pentru libertate si democratie, ori pe cei din România, care sub emblema NATO s-au jertfit în misiuni de mentinere a pãcii pe terenurile de conflict din lume”

Un sobor de preoti, de la toate cultele religioase din municipiul Lupeni, au venit la monumentele din Cimitirul Eroilor si au oficiat împreunã slujba de pomenire a acestora.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori, din partea tuturor celor care au vrut sã-si aminteascã în aceastã zi de cei care s-au jertfit pentru România.

Diana Mitrache