Lângã monumentul ridicat de urmasi, peste o groapã comunã, deasupra orasului, la Paroseni, au fost comemorati eroii neamului. Printre cei prezenti s-a numãrat si ultimul veteran în viatã, iar multimea a pãstrat vie amintirea celor pieriti acum 100 de ani pe aceste locuri, pentru apãrarea patriei.

Sentimentul de patriotism îl putem învãta doar de la eroii ce ne mai sunt în viatã. Unul dintre ei, bãtrânul  Ioan Cornea  de 94 de ani, a fãcut un efort supra-omenesc si, la vârsta sa, a luat parte la ceremonia din Paroseni, iar mai apoi, a urmat militarii ce au depus o coroanã de flori în numele veteranilor de rãzboi, rãspunzând „prezent” atunci când primarul Gheorghe Ile l-a strigat pe nume.

„Domnule plutonier ajutant sef Cornea Ioan am sunat prezenta si dumneavoastrã ati spus si în acest an PREZENT. El este unul dintre eroii neamului, veteran de rãzboi, singurul care a mai rãmas la noi, pe aceste locuri. Îl vedeti si haideti sã ne bucurãm cã este alãturi de noi, pentru cã el a dorit sã fie aici, astãzi, ca sã îi comemorãm colegii lui de luptã. A dorit sã vinã, chiar dacã l-am urcat aici cu un cãrucior. Pentru el nu a mai contat, asa cum nu a contat nici pentru cei care si-au dat viata acum multi ani aici”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, la începutul ceremoniei.

La Paroseni este o groapã comunã, iar istoria locului le-a spus-o celor prezenti unul dintre membrii Asociaztiei Cultul Eroilor de la Vulcan, Ioan Schiopu.

„Pe acesti munti, exact 1.524 de eroi si-au dat viata în perioada august – octombrie 1916. Suntem lângã un osuar în care se aflã 120 dintre acestia, toti români neidentificati. Un copil orfan de rãzboi, al cãrui tatã nu a fost niciodatã identificat, elev la Scoala militarã din Craiova, Armicar Sãndulescu, a fost pus sã aleagã unul dintre cele 10 sicrie, în care crede cã se aflã tatãl lui. S-a dus la sicriul al IV-lea a spus: Acesta este tatãl meu! A îngenunchiat si s-a rugat la Dumnezeu ca sã îi aibã  în pazã pe tatãl sãu si pe toti eroii, iar primul ministru, Brãtianu, i-a spus copilului: Esti al nimãnui si al tuturor, mãrturie a unitãtii si solidaritãtii”, a spus Ioan Schiopu, membru în Asociatia Cultul Eroilor Vulcan.

Datoria noastrã, ca urmasi, este aceea de a le pãstra vie amintirea si de a le consti memoria. Biserica Ortodoxã marcheazã în 9 iunie Înãltarea si acum este si ziua în care comemoraãm eroii. Preotii au oficiat o slujbã si la acest monument în formã de cruce, monument vizibil de jos din oras, în amintirea eroilor din munti. „Sunt oameni care au plãtit pretul suprem, pentru ca noi azi sã fim liberi. si-au dat viata pentru noi, pentru ca noi sã putem sã vorbim româneste, mai ales aici. Sunt oameni care aveau constiinta cã nu se poate trãi dacã nu esti liber. Acesti oameni si-au lãsat familiile si si-au dat viata, sfintind pãmântil pe care cãlcãm acum, pentru cã ei au fost adunati de pe dealurile de jur – împrejur si îngropati aici”, a adãugat si Nicolae Stancu, preot ortodox, care a oficiat slujba de pomenire la mormîntul eroului necunoscut. Întreaga suflare s-a adunat de Înãltare la groapa comunã din acest loc de la Paroseni, iar comunitatea si-a amintit de eroii necunocuti ai neamului nostru. Ceremonia a avut loc imediat dupã slujba din bisericã, iar la final, au fost depuse coroane de flori.

Diana Mitrache