CEH se scufundã / Investitie de 300 de milioane de euro lãsatã pe mâna hotilor

Complexul Energetic Hunedoara se scufundã. Iesirea din insolventã a societãtii a dus la blocaje financiare si nu numai. Pentru cã firma de pazã care asigura cele douã termocentrale nu si-a primit banii a renuntat. Astfel, cele douã entitãti sunt pãzite cu angajatii din subordine. Colac peste pupãzã, societatea a fost amendatã pentru acest lucru.

“A fost retrasã paza, iar acum aceasta se face de cãtre angajatii termocentralei pe schimburi. Urmeazã sã sã facã cursuri, avem oameni care au cursurile respective. Dintre angajati au fost selectati cei care au cursuri pentru pazã si aceia sunt sefii de turã, restul sunt angajati ai termocentralei, 60 de persoane. Pe fiecare post mai avem câte un om care nu e acreditat si vom mai trimite oameni la cursuri, dacã nu se face alt contract cu o firmã de pazã. Noi, termocentrala Mintia aveam facturile plãtite la zi, CEH nu a plãtit la Paroseni. Am solicitat sã ne lase mãcar nouã paza, dar nu s-a putut pentru cã contractul era fãcut pe energie si atunci au scos toatã paza. I-am selectat pe toti care aveau cursuri si acreditãri si au fost primii pusi pe locurile vulnerabile”, a declarat Mircea Crisovan, presedintele Sindicatului Liber Independent Termocentrala Mintia.

Solutia este una de moment, sindicalistii fiind de pãrere cã angajatii nu vor putea asigura paza pe termen nelimitat. “Solutia asta este provizorie. Dacã s-ar face cursurile si urmeazã un program de restructurare, respectivii 60 de angajati vor avea loc de muncã. Nu suntem împotrivã, dar nu stiu cât e de legal. Provizoriu o apãrãm noi, nu putem sã lãsãm sã o distrugã. Noi trebuie sã ne facem datoria pânã la capãt. Poate CEH va hotãrî sã punã o altã firmã de pazã”, a mai spus sursa citatã.

Si termocentrala de la Paroseni a rãmas fãrã pazã, însã aici oamenii nu au acreditare pe linie de securitate.“Este o situatie fãrã precedent. Am fost si amedati de Politie cã nu se asigurã paza. Este o investitie de peste 300 de milioane de euro aproape finalizatã si trebuie asiguratã paza obiectivului. Am stabilit de comun acord cu conducerea, ca pânã la reglementarea obiectivului cu o firmã specializatã de pazã si cu acordul Politiei sã asigurãm paza cu personal propriu, dupã un instructaj si dacã va dura mai mult timp va trebui sã autorizãm acest personal. Noi nu avem personal autorizat”, a declarat Mihai Lorincz presedinte Sindicatului Independent Termocentrala Paroseni.

Restante de sute de mii de lei

Firma Compact Security care a asigurat paza celor douã termocentrale a solicitat CEH plata unor facturi cu o valoare de peste 700 de mii de lei. “Firma Compact Security s-a retras din obiectiv reclamând faptul cã existã niste întârzieri la plãtile care le aveam de fãcut cãtre ei conform contractului. Am încercat o întelegere amiabilã nu am reusit sã gãsim o cale de rezolvare, iar pânã la o altã solutie pãzim cu personal propriu. S-a modificat si legea achizitiilor care ne blocheazã putin, dar în cel mai scurt termen o sã reluãm procedurile de achizitie pentru un nou serviciu de pazã pe aceastã zonã. Ei erau supãrati pentru datoriile de la masa credalã care se ridicau la o sumã de vreo 700.000 de lei, iar pentru datoriile restante de pe perioada de dupã intrarea în insolventã pânã la zi, vreo 62 de mii de lei. aveau pretentia sã recupereze bani care au intrat la masa credalã, lucru pe care nu ni l-am permis în momentul de fatã sã facem niste plãti. Partea de 62 de mii nu ar fi fost o problemã si am fi fost dispusi sã facem efortul necesar sã plãtim aceastã datorie, dar nu am reusit o întelegere cu cei de la Compact”, a declarat Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.

Pentru faptul cã cele douã termocentrale sunt pãzite cu angajatii din subordine, Politia a aplicat si o amendã Complexului Energetic Hunedoara. “Amândouã termocentralele au primit o amendã. Împreunã au primit 6000 de lei pentru anumite disfucntii constate la paza proprie pe care ei  si-o asigurã. Li s-a pus în vedere sã îsi remedieze disfunctiile la sistemul de pazã. Au pazã proprie, dar nu sunt foarte atestati”, a declarat Bogdan Nitu, purtãtorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Monika BACIU

3 comentarii la „CEH se scufundã / Investitie de 300 de milioane de euro lãsatã pe mâna hotilor

 • 9 iunie 2016 la 08:14
  Permalink

  Multumiti din inima sindicatului reprezentativ muntele. Azi maine o sa va oamoare tiganii si hotii de fier si voi o sa platiti mai departe sindicatul. Pana nu puneti la conducerea complexului un energetician si nu sa va mai lasati condusi de niste personaje sinistre si dubioase, o sa va duceti cum se spune IN CAP.

  Răspunde
 • 11 iunie 2016 la 23:35
  Permalink

  Buna seara!
  Da pai agentul de paza trebuie sa stea pe 600 de lei grei pe luna nu din ce sa traieasca? Si la minele pe inchidere se plateste prost si angajeaza tot deia cu venituri nu tineri.

  Răspunde
 • 11 iunie 2016 la 23:47
  Permalink

  Siasa stiu ca nu ii intereseaza pe nimeni o sa treaca tipul si o sa trimitem vederi din anglia sau germania sau portugalia sau de prin tara ca in valea jiului cu 800 de ron numa cap de familie nu poti fii.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.