Aproape 250 de primãrii acceptã în prezent plata cu cardul online a taxelor si impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – Sistemul National Electronic de Platã Online, în crestere cu peste 30% fatã de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populatia urbanã si bancarizatã.

Incidenta plãtilor cu cardul a taxelor si impozitelor locale a crescut cu 330% comparativ cu perioada similarã a anului trecut, sustin reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationalã (MCSI). Contribuabilii au realizat în primele patru luni din 2016 aproximativ 76.000 de plãti cu cardul pe ghiseul.ro, în valoare totalã de peste 21 mil. lei. Peste 115.000 de contribuabili si-au activat contul pe www.ghiseul.ro în perioada 2011- 2016, putând plãtii impozitele si taxele locale online cu orice card. În plus, ei pot plãti taxele si impozitele locale pentru alte proprietãti detinute pe teritoriul României, cu conditia ca municipalitatea pe raza cãreia se aflã proprietatea sã fie înrolatã în sistem.

La Petrosani, spre exemplu, pânã în martie, aproape 100 de oameni au plãtit cu cardul. Acestia au cerut user si parolã pentru ghiseu.ro. Toti cei interesati  ar trebui, însã, sã stie cã  pot trimite o solicitare pe adresa de e-mail, iar api li se va crea un ID de  utilizator si o parolã, pe care o pot modifica singuri dupã ce o primesc. Sistemul este sigur, spun cei care îl gestioneazã si care ne dau asigurãri cã nu putem sã pierdem banii, dacã procedãm corect. „Este foarte sigur,  pentru cã transmiterea datelor se face prin STS si putem plãti si impozite si amenzi, fãrã niciun fel de problemã”, a mai adãugat Alin Gal. Începând cu data de  25 martie 2016, datele de acces pot fi obtinute în câteva minute, prin introducerea CNP-ului si a datelor de pe cardul bancar personal. User-ul si parola sunt trimise într-un minut pe adresa de e-mail furnizatã, dupã care puteti sã vedeti ce obligatii de platã aveti si bineînteles, sã plãtiti tot on-line.

Diana MITRACHE