Vrem mai bine, dar nu stim cum / Valea Jiului a votat

Valea Jiului a votat pentru primari, pentru componenta Consiliilor Locale si Consiliul Judetean Hunedoara. Ziua de 5 iunie 2016 a fost decisivã pentru urmãtorii patru ani. În functie de voturile exprimate s-au ales si conducãtorii localitãtilor, asta desi favoritii în cursele pentru fotoliile Vãii Jiului au fost cam aceiasi candidati. Alegãtorii, însã, au cerut în cor, schimbarea. Ce înteleg ei prin schimbare, rãmâne de vãzut.

Si politicienii si-au exprimat dreptul de vot. La Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, favorit în cursa electoralã, a spus cã a votat pentru viitorul localitãtii.

“Am votat pentru Petrosani, în primul rând, pentru oamenii Petrosaniului, pentru prosperitate si o sperantã care se va împlini si chiar dacã acum, Petrosaniul, sau Valea Jiului, se aflã într-o situatie mai dificilã. Cred cã am votat cu întelepciune si rãbdare, cu speranta cã lucrurile se vor rezolva într-un mod foarte potrivit si am votat pentru viitorul Petrosaniului, pentru copii în special”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, care a fost însotit de cei doi copii ai sãi, Maria si Andrei.

Haralambie Vochitoiu a votat si el pentru viitorul copiilor, mizând pe aceeasi retetã a succesului. “Am votat pentru Petrosani, pentru Valea Jiului, pentru Hunedoara si pentru copiii mei si copiii tuturor celor care vrem sã rãmânã aici. Unii politicieni spun cã voteazã pentru copiii lor si copiii lor sunt câstigãtori. Un politician trebuie sã voteze cu gândul la copiii tuturor celor care le-a cerut votul în campania electoralã”, a declarat Haralambie Vochitoiu.

Principalul favorit în cursa electoralã de la Vulcan este Gheorghe Ile, cel care a ocupat si în ultimele douã mandate functia de primar al orasului. El mai are alti 4 contracandidati, prntre care Angela Stoica, cea care a ocupat functia de viceprimar în mandatul trecut. La vot, Gheorghe Ile a venit cu gândul la viitor. A pus stampila pe buletinul de vot si ne-a mãrturisit cã vrea sã continue ceea ce a început în acest oras. „Am dat un vot pentru prosperitate, pentru perseverentã, pentru preofesionalism, pentru un progres al comunitãtii noastre, pentru demnitate, pentru un trai mai bun pentru toatã populatia care azi suferã din cauza unor neajunsuri. Vedem un viitor mai bun al Vulcanului, sperãm într-o colaborare mai strânsã între parlamentari si administratiile publice locale, vedem un progres în Valea Jiului si ne trebuie implicare directã. Sper din toatã inima sã avem un trai mai bun”, a spus Gheorghe Ile, candidat la Vulcan.

Cei care au votat la Vulcan, însã, au votat si ei cu gândul la o viatã mai bunã si au votat pentru schimbare. „Am venit la vot din obligatie si vrem sã se schimbe ceva la Vulcan. Vrem ceva mai bine si dacã s-ar putea crea locuri de muncã sã nu ne mai plece copiii dincolo, cã e foarte greu”, ne-a spus o femeie care a iesit de la vot.  ”Sã votãm pe cine meritã. Asa am gândit. Mai bine pentru viitor sperãm sã ne fie”, a spus o altã doamnã, în timp ce o bãtrânicã s-a gândit cã poate e ultimul sãu vot si nu avea cum sã lase orasul fãrã sã îl sustinã si ea pe viitorul primar. „Am 75 de ani, am venit sã termin cu votul, ca sã fie bine. Am nepoti si la ei mã gândesc si la viitorul lor”, a spus ea.

Pentru a vota speranta de mai bine la urne erau asteptati 23.864 oameni cu drept de vot  în municipiul Vulcan.

Alãturi de sotie si micuta lui fiicã, Cristian Resmeritã, principalul favorit în cursa electoralã de la Lupeni, a votat la sectia deschisã la scoala din apropierea locuintei sale. A venit cu speranta cã va face mai mult bine municipiului, iar asta în timp ce si alegãtorii îsi doresc cam acelasi lucru.

Cristian Resmeritã, fost deputat de Valea Jiului, se luptã în cursa pentru fotoliul de primar din Lupeni cu alti 8 contracandidati. La vot a ajuns în jurul orei 11,00 si a spus cã are de gând sã facã din Lupeni un oras civilizat, continuând proiectele deja începute, dar si mizând pe altele noi. „Am votat pentru o viatã mai bunã a locuitorilor municipiului Lupeni. Îmi doresc ca cei care trãiesc în acest municipiu sã aibã parte de o viatã corectã, de o  dezvoltare sãnãtoasã, în care fiecare dintre locuitori sã aibã sansa lui. Si aici  mã refer la copiii mici, care trebuie sã aibã parte de educatie, la oamenii mai în vârstã care trebuie sã aibã parte de sãnãtate, la toatã populatia care trebuie sã aibã parte de drumuri bune si infrastructurã si tot ceea ce îsi doresc ei”, a spus, la iesirea de la urne, Cristian Resmeritã, candidat la Lupeni.

Alãturi de fiul sãu, a fost si Cornel Resmeritã, cel care a ocupat pânã de curând fotoliul de primar la Lupeni. „Votez pentru continuitate si refacerea orasului. Dacã unii au zis cã am asfaltat numai ulite, se vor asfalta,  cu adevãrat, si strãzi si noi chiar am asfaltat numai strãzi. Pentru mine votul este cel mai important si este important totodatã pentru cetãteanul care are pretentia sã se facã ceva în localitatea lui si care trebuie sã îsi exprime dreptul de vot”, a mentionat Cornel Resmeritã, fost primar al municipiului Lupeni timp de peste un deceniu.

Ce cred, însã, alegãtorii, ne spun chiar cei care au venit duminicã la vot. „Am votat pentru o schimbare. Vrem sã fie locuri de muncã mai multe. Sunt copii care stau acasã pe banii pãrintilor si nu au un loc de muncã. Asta e. Sã creeze locuri de muncã pentru tineri si sã mai cosmetizeze orasul cã aratã groaznic ”, a spus un alegãtor care a pus stampila la Lupeni.. ”Mai bine, asta ne dorim toti.  Un oras mai frumos, mai ordonat. Sã se facã niste locuri de muncã pentru tinerii, cã nu au unde lucra si ne dorim numai bine”, a spus un alt alegãtor, care a venit sã voteze la Lupeni.  „Pentru schimbare votez. Sã vinã un tânãr primar care sã ne ajute. Asa cred eu cã e bine. Am un bãiat, trebuie sã aibã si el loc de muncã. Am sperante, pentru cã au fost candidati tineri, pregãtiti si le doresc succes si lor”, ne-a spus un alt domn, care a votat în acest oras al Vãii Jiului.

Tot la Lupeni am gãsit si un tânãr care si-a dat votul prima datã în viata lui. Abia a împlinit 18 ani, dar îsi doreste ca acest oras al Vãii Jiului sã prospere într-o zi.  „E primul meu vot. Îl dau pentru un viitor mai bun pentru Lupeni si judetul Hunedoara.  Noi, tinerii vrem modernizarea orasului, locuri de muncã, asa vãd eu viitorul”, a spus cel mai tânãr votant din Lupeni, care a împlinit recent 18 ani.

La Lupeni au fost asteptati la vot 22.697 oameni cu drept de vot, ca sã îsi aleagã viitorul primar dintre cei 9 candidati înscrisi în cursa electoralã.

Dãnut Buhãescu este principalul favorit al cursei electorale din cel mai vestic oras al Vãii Jiului pentru fotoliul de primar. La Uricani, oameni par multumiti cu ceea ce au în oras, iar Buhãescu sperã cã va fi adoptatã Legea Lobby-ului, ca sã poatã dezvolta orasul.

Dãnut Buhãescu a sosit la vot însotit de Adriana, partenera sa si a spus cã votul din acest moment îl dã pentru viitor. S-a gândit ce proiecte ar putea aduce în acest oras, le va continua pe cele deja începute si vrea mai mult pentru viitor. „Am luptat la Revolutie ca sã putem sã ne exprimãm liber optiunea pentru alegerea celor de la nivel local, judetean, sau chiar în Parlament. Am votat, în primul rând, pentru a pune în operã proiectele pe care le-am pregãtit, o parte dintre ele fiind deja în derulare. Am votat cu sufletul pentru binele comunitãtii”, a spus la iesirea de la urne Dãnut Buhãescu, candidat  la Uricani.

Pe viitor, Dãnut Buhãescu îsi pune sperantele în votul unei legi, pe care o considerã deosebit de importantã pentru dezvoltarea orasului. „Vom pune accent deosebit pe tot ce ni se parmite în limta legii ca sã atragem investitii, care sã genereze dezvoltare, care, la rândul lor, sã genereze locuri de muncã. Aceasta este cea mai importantã problemã în toatã Valea Jiului si în judetul Hunedoara. Asteptãm Legea Lobby-ului în Parlament, pentru a nu fi acuzati  cã încercãm sã facem trafic de influentã, atunci când încercãm sã atragem investitorii, ori Legea Lobby-ului asta va rezolva si ne dã nouã puterea de a intra în contact cu mediul de afaceri pentru a dezvolta localitãtilor”, a mai adãugat cel care a fost si pânã acum primar.

Localnicii care au venit la vot în Uricani par multumiti cu ceea ce au pânã acum. Asta chiar dacã si ultima minã va fi închisã, dupã ce  minele Câmpu lui Neag, ori Valea de Brazi au rãmas doar o amintire. „Se vede ceva în orasul acesta si vrem sã se continue cu ceea ce trebuie. Am votat pentru o  schimbare în bine, pentru cã sperãm sã fie si mai bine de acum încolo”, a spus un alegãtor. În Uricani au fost asteptati la urne 7.508 oameni cu drept de vot.

Monika Baciu
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Vrem mai bine, dar nu stim cum / Valea Jiului a votat

 • 6 iunie 2016 la 11:00
  Permalink

  intr-un ziar in care ne putem spune parerile ,putem comenta se scrie f f f f putin oare de ce?

  Răspunde
 • 8 iunie 2016 la 17:48
  Permalink

  Ce legatura are titlul cu articolul?
  Si sa presupunem ca vrem mai bine dar chiar nu stim cum,oare sunteti voi capabili sa ne spuneti cum?
  Nu cumva va considerati prea destepti?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.