O sãptãmânã cu teatru la Petrosani

Din 5 pânã în 9 iunie, la Teatrul Dramatic din Petrosani suntem cu totii invitati sã îi sustinem pe cei mici, dar si pe adolescenti. Sunt douã festivaluri dedicate celor mai mici actori, copii talentati, viitori actori. „Feti Frumosi, Zâne bune si Ilene Cosânzene”, ca si „Festivalul vostru, al adolescentilor” îi aduce pe scenã pe cei mai talentati copii din Valea Jiului si nu numai, iar noi suntem asteptati sã îi aplaudãm si sã îi sustinem.

Prima reprezentatie a avut loc duminicã, începând cu ora 12,00, când pe scenã a venit Teatrul de Nord Satu Mare cu „Micul Print”, intrarea fiind gratuitã, pentru cã este un spectacol sponsorizat din bugetul primãriei Petrosani. Tot duminicã, de la ora 16,00, s-a jucat spectacolul „Momente si schite”, tot în interpretarea celor de la Satu Mare, intrarea fiind, de asemenea, gratuitã.

De luni, însã, pe scenã urcã si copiii de la noi, coordonati de Amelia Toaxen, într-un spectacol denumit „Jocul de-a joaca”. „Deja acest festival devine ca o traditie pentru Valea Jiului si asta ne bucurã, pentru cã sunt foarte multi copii talentati în Valea Jiului. Le-am propus o altã mizã, sã vedem cu se descurcã ei sã stea singuri pe scenã, fãcând poezii, învãtând sã spunã idei dintr-o poezie, nu acolo unde se terminã versul, se treminã si ideea. Ei sunt foarte buni”, a spus Amelia Toaxen, actritã a Teatrului Dramatic I.D Sîrbu.

Nici Alexandru Cazan nu lipseste, iar trupele lui vin cu poezii patriotice pe ritmuri hip-hop, dar si cu spectacolul „Aventurile lui Habarnam”, iar Adelin Ilie ne aduce „Printul fericit”.  „Eu sunt în festival cu 9 fete si 2 bãieti, cu vârste de la 6 la 12 ani. Am optat pentru un text de a lui Oscar Wilde, pe care am fãcut-o eu dramatizare, un text care doreste sã vã sensibilizeze pe voi, ca spectatori si sã ne dea o povatã”, ne-a spus si Adelin Ilie, actor la Petrosani.

Toti actorii tineri de la Petrosani si-au fãcut trupe de copii talentati, iar acum sunt absolut mândri de ei. Sergiu Fîrte vine chiar cu o poveste a Fratilor Grimm.

„Trupa mea are copii de la 9 la 15 ani. Se numeste trupa 9, penyru cã sunt 9 copii în trupã. Spectacolul este Hansel si Gretel, versiune 9, nu stiu de ce, poate pentru cã sunt 9 copii. Este o abordare 9, cu 9 copii, nu 2, 7 fete si doi bãieti. Este o abordare adusã în zilele noastre, copii sãraci si flãmânzi, o vrãjitoare imaginarã, pãrinti prezenti prin vicii si siluete”, sustine si actorul Sergiu Fîrte.

De miercuri, piesele pentru copii, devin piese pentru adolescenti si Radu Tudosie ne vorbeste despre ce înseamnã si în acest an „Festivalul vostru, al adolescentilor”.  „Este o piesã despre degradarea societãtii, despre problemele adolescentilor, nu chiar foarte comunã, ci la extrem, cum sunt drogurile si anturejele. Ce vreau sã spun este cã mi se pare foarte, foarte important cã existã si trebuie sã aducem multumumiri domnisoarei manager Nicoleta Bolcã, pentru cã festivalul nu este doar un producãtor de potentiali viitori actori, iar viitorul teatrului este asigurat, ci produce spectatori, viitorii spectatori, sunt pãrinti care nu au fost la teatru si vin acum si cred cã teatrul este pe un trend ascendent”, a mãrturisit si actorul  Radu Tudosie.

Trupe din Panciu, Târgoviste, Roman, Cluj, Satu Mare, Resita sau Turda, toate vin alãturi de micii actori la Petrosani în cele douã fetivaluri. Suntem, asadar, cu totii asteptati în sala de spectacol, ca sã îi încurajãm, de duminicã, pânã joi, sãptãmâna viitoare.

Festivalul vostru, al adolescentilor

Iar dupã maratonul artistic al copiilor, din data de 8 iulie adolescentii sunt cei care se vor bucura de spectacole.  Teatrul Dramatic ID Sîrbu din Petrosani organizeazã cea de-a patra editie a “Festivalului vostru, al adolescentilor”, eveniment ce are ca motto “Întoarceti-vã acasã”.

“Titulatura sub care se desfãsoarã aceste spectacole a fost numitã strategic “Întoarceti-vã acasã!” întrucât, de sase ani consecutiv, actori ai acestei institutii au pus în scenã diferite spectactole pentru si împreunã cu tinerii din zona noastrã, pregãtindu-i si îndrumându-i spre facultãti de profil. De mentional este faptul cã, acesti tineri, sub îndrumarea actorilor de la Teatrul Dramatic ID Sîrbu, au intrat printre primii la facultãtile de profil”, spun reprezentantii municipalitãtii de la Petrosani care sustin financiar organizarea festivalului.  Vor exista si premii. Astfel, se va acorda un premiu pentru cel mai bun spectacol, cea mai bunã regie, premiul pentru cea mai bunã interpretare masculinã/femininã, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminim, premiul pentru cel mai bun rol secundar, premiul pentru cea mai bunã scenografie.

Diana Mitrache
Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.