Pe biciclete, de Ziua Mondialã a Mediului

Au venit pe biciclete, trotinete, role sau skateboard-uri, ca sã demonstreze cã lasã deoparte gadgeturile si petrec timp de calitate în aer liber. Vorbim despre mai multi copii din Petrosani, care au sãrbãtorit astfel Ziua Mondialã a Mediului.

Centru civic a fost animat, la finele sãptãmânii trecute, de copiii care au rãspuns prezent la actiunea organizatã de administratia localã în parteneriat cu Casa Pro Urbis si Asociatia Pro Parâng.

Tinerii si-au adus cu ei si bicicletele, rolele, trotinetele si au patinat chiar si pe skateboard-uri, gata sã arate tuturor cât sunt de priceputi. „Am venit aici ca sã ne distrãm. Ca sã luãm o pauzã de la electronice. Sã facem miscare, pentru a sta în aer curat. Sã facem miscare, cã este sãnãtoasã”, n-e explicat un copil. Ziua Mondialã a mediului s-a sãrbãtorit, practic, pe roti la Petrosani si fiecare a venit cu ce a avut el acasã, ca sã demonstreze cã miscarea este bunã. Aceasta se sãrbãtoreste la 5 iunie, iar copiii au vorbit despre ce ni s-ar întâmpla, dacã nu am proteja natura. „Ce s-ar întâmpla dacã nu am avea grijã de mediu? Ar muri animalele, mediul s-ar polua. Dacã nu le-am îngriji, ar muri si nu ar mai fi viatã, iar dacã ar muri animalele, nu ar mai fi un echilibru pe Pãmânt”, ne-a explicat un alt copilas venit sã sãrbãtoreascã Ziua Mediului. Zilei Mondialã a Mediului este o zi instituitã de Adunarea Generalã a Natiunilor Unite si reprezintã elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite.

Tema pentru Ziua Mondialã a Mediului din acest an este: „Tolerantã zero pentru comertul ilegal cu specii sãlbatice”  sub sloganul „Nebuni dupa naturã!”. „Anual,  comertul ilegal ajunge la 5 milioane de animale, cu blaã, 2 milioane de reptile si 30.000 de maimute”, a explicat un elev de liceu, iar colega lui l-a completat: „14,5 miliarde de euro se obtin anual din traficul de specii sãlbatice. Acest tip de criminalitate se claseazã pe locul IV în lume în topul celor mai profitabile activitãti ilegale, dupã traficul de droguri,  de obiecte contrafãcute si cel de fiinte umane”.

Dupã ce au aflat cât de important este ca mediul sã fie ocrotit de legi si oameni care sã le respecte, cei mici au plecat într-un mars pe bulevardul central al orasului.

Diana Mitrache

Advertisements