Cererea fostului lider al minerilor din Valea Jiului, condamnat la cinci ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, va fi luatã în discutie la finele lunii de Curtea de Apel Bucuresti. Romeo Beja a întreruperea executãrii pedepsei.

Locotenentul lui Miron Cozma din perioada mineriadei încearcã cu disperare sã iasã din Penitenciarul Rahova, unde se aflã încarcerat. Romeo Beja executã o pedeapsã de cinci ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat, pedeapsã de la care s-a sustrat timp de aproape 11 ani. A avut pânã acum mnai multe încercãri nereusite de a respire aerul libertãtii, iar o ultimã sperantã si-o pune în judecãtorul delegat cu executarea din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, acesta urmând sã analizeze dacã este întemeiatã cererea de întrerupere a pedepsei. Dosarul sãu ar urma sã fie solutionat pe 28 iunie 2016, la Curtea de Apel Bucuresti. Romeo Beja a reusit sã se sustragã executãrii pedepsei timp de 11 ani si a fost depistat de politisti dupã ce s-a dus la Curtea de Apel Bucuresti, unde spera ca judecãtorii sã constate termenul de prescriptie a pedepsei. Acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare, împreunã cu Vasile Lupu, Dorin Lois, Constantin Cretan si Ionel Ciontu, pentru Mineriada de la Costesti din ianuarie 1999.

Autoritãtile judiciare române stiau unde se afla fostul aghiotant al lui Miron Cozma, însã nu-l puteau sãlta pentru cã Beja era refugiat, statut oferit de autoritãtile austriece.

Maximilian Gânju