Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã, în perioada 6 – 11 iunie 2016, actiunea intitulatã „Scoala de varã – Restaurare ceramicã”.

Evenimentul va debuta luni, 6 iunie 2016, de la ora 11.00, în Sala Semineului din Palatul Magna Curia, scopul principal al acestuia fiind promovarea activitãtii de restaurare în rândul tinerilor cu speranta cã pe viitor vor îmbrãtisa aceastã profesie, salvarea patrimoniului mobil si imobil constituind o prioritate în momentul de fatã.

Actiunea se va desfãsura pe trei paliere: prezentare teoreticã a procesului de restaurare pe suport metal, ceramicã, sticlã si hârtie, realizatã de experti în domeniu; demonstratii practice a procesului de restaurare, actiune interactivã, unde participantii vor putea realiza sub îndrumarea specialistilor diverse operatiuni; expunerea obiectelor si oferirea de diplome si premii participantilor.

„Pãstrarea patrimoniului cultural mobil si imobil necesitã o strategie de implementare a unor proiecte de sensibilizare a tuturor persoanelor si în special a tinerilor. Restaurarea artefactelor se numãrã printre principalele functii ale muzeului, rolul sãu fiind foarte important la nivel national. Specialistii Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, experti atestati de cãtre Ministerul Culturii, realizeazã o muncã laborioasã în procesul de valorificare a patrimoniului mobil.

Acest eveniment face parte dintr-o campanie de promovare si mediatizare a modului în care trebuie pãstrat, ocrotit si respectat obiectul muzeal pentru a fi transmis generatiilor viitoare”, declarã Ioana Popitiu, seful Sectiei Restaurare-Investigatii-Conservare din cadrul MCDR.