Anunturi vanzari caini

O noua afacere este pe cale sa infloreasca in judetul Hunedoara si, mai ales, in Valea Jiului. Pe fondul lipsei unei canise, de unde doritorii sa isi poata achizitiona un caine de rasa, patrupedele se vand, ca patrunjelul, in piata de alimente. Mai mult, site-urile de profil sunt pline de anunturi de vanzare a cateilor de rasa, la preturi exprimate in sute de euro.

In timp ce adaposturile sunt pline de caini fara stapan, care asteapta sa fie infiati de iubitorii de animale dupa ce au fost luati de pe strazi, parcurile din Petrosani s-au umplut din nou de caini. Mici, albi si jucausi, majoritatea au fost cumparati de la piata. De la piata de alimente, nu cea de animale, si, evident, fara chitanta. Un bichon se vinde cu 250 de euro, un shitzu costa 200 de euro, un pui de ciobanesc mioritic tot 200 de euro, iar un pui de beagle se vinde cu 150 de euro. De asemenea, site-urile de profil sunt pline ochi de anunturi de vanzare a catelusilor de diverse rase, de talie mare, mica sau mijlocie, cu sau fara pedigree. Iar preturile difera in functie de aceste aspecte, ajungand la multe sute de euro. Aceasta afacere, evident prospera, dar nu se stie cat de legala, se dezvolta chiar sub ochii oamenilor legii, care ar fi bine sa se intereseze (si) de aceste forme de comert cu animale.

Cunoscatorii atrag atentia, insa, ca in curand am putea asista la un nou fenomen ingrijorator, invers celui prin care o multime de adolescente si-au cumparat acesti catelusi mici, albi si pufosi pe post de animal de jucarie. Macar o parte a lor ar putea ajunge la adapost sau pe strazi, dupa ce vor creste, iar stapanii isi vor da seama ca nu au timp de ei sau chef. Psihologii avertizeaza ca luarea deciziei de achizitionare a unui catel in mod impulsiv, poate duce la frustrari, dezamagire, si poate avea ca urmare cedarea animalului de companie sau mai rau abandonul sau. In Romania, ceea ce este mai rau este ca rezultatele acestor actiuni sau inactiuni, sunt ori abandonul animalelor pe strada, ceea ce duce la cresterea numarului de caini vagabonzi, ori transformarea unor apartamante in focare de infectie locuite uneori de zeci de animale inghesuite intr-un spatiu impropriu.

Carmen Cosman