O elevã din Petrosani este singura care a luat deja Bacalaureatul din toatã Valea Jiului. Andreea Dobrescu a urmat cursurile la Colegiul National „Mihai Eminescu”, iar peste 5 ani crede cã va face sigur un master în biologie aplicatã si în Petrosani va mai veni doar ca sã îsi viziteze familia.

Andreea se viseazã cercetãtor si crede cã viata si-o va petrece în strãinãtate. A fost deja admisã la facultate în Danemarca, iar colegii sãi au primit-o luni dimineatã cu urale în clasã. A luat Bacalaureatul înaintea tuturor si acum, alãturi de alti 8 elevi hunedoreni, care si ei au sustinut acest examen, ea se pregãteste sã devinã cercetãtor, fiind deja admisã la o facultate. A iubit mereu biologia si asta va si face acolo: cercetare în acest domeniu. „Practic, este vorba despre aplicatiile biologiei si cum se încearcã noi modalitãti de a face lumea mai bunã, cu energii verzi. Initial, am ales Danemarca, pentru cã acolo facultatea este gratis, iar statul îti oferã, dacã lucrezi, o bursã de 700 – 800 de euro, cu care te poti întretine. Peste 5 ani cum mã vãd? Sper ca în ultimul an de master si as vrea sã lucrez în cercetare. Voi mai veni si aici, acasã, dar ca sã fac vizite si sã îmi vãd pãrintii”, a spus Andreea. Ea sustine cã nici subiectele nu au fost grele si, ca sã ne arate, ne explicã ce i-a picat la Limba românã.  „La subiectul al III-lea, a  picat „Harap Alb” si am avut de scris despre importanta sportului în echipã, pentru formarea personalitãtii tinerilor”, a mai precizat deja absolventa Andreea Dobrescu.

Întreg liceul se mândreste si cu aceastã performantã, iar directorul institutiei spune cã acesta este doar începutul, pentru cã si restul vor demonstra calitãti similare. „Visul ei de a ajunge la aceastã universitate este aproape îndeplinit. Vrea sã lucreze mai departe în cercetare si îi doresc tot binele din lume si mult succes. Bineînteles cã ne mândrim cã avem primul elev din zona Vãii Jiului, care a promovat deja examenul de Bacalaureat, cu o notã foarte bunã, în sesiunea specialã si sperãm cã si restul vor avea o traiectorie ca a Andreei. Ea a spart gheata si sperãm cã a spart-o cu noroc pentru absolventi”, a declarat Alexandru Lãutaru, director C. N „Mihai Eminescu” din Petrosani. Andreea Dobrescu a obtinut media 9,56 si va urma cursurile Universitãtii Aalborg din Danemarca, unde va studia biologie aplicatã.

Diana Mitrache