Lâna de oaie, prea greu de transformat pentru a deveni material termoizolant. În anul 2011 se dorea ca lâna de la oile din Valea Jiului, si nu numai, sã fie folositã pentru lucrãrile de avelopare termicã a clãdirilor.

Ar fi fost manã cereascã pentru crescãtorii de animale din zonã care si asa se vãd nevoiti sã arunce lâna pentru cã nu o cumpãrã nimeni. Proiectul s-a dorit a fi unul ambitios, dar la fel de repede s-a si renuntat la el. Reprezentantii Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare ne explicã de ce aceastã materie primã nu este folositã ca material termoizolant.

“În România am avut teluri mãrete, adicã prin anii 2010 niste experti internationali au identificat cã în România existã companii care pot produce, sunt producãtori locali de materiale de constructii naturale precum cânepã, lânã de oaie, etc…, noi am fãcut toate demersurile sã dezvoltãm aceastã piatã a producãtorilor locali, însã spre surprinderea noastrã când a fost, efectiv, sã luãm în calcul folosirea materialelor pentru reabilitarea unor institutii publice ne-am lovit de barierele legislative. Adicã niciun producãtor din România nu avea agrement tehnic fãrã de care nu se putea pune în operã lucrarea, astfel încât prin Programul Natiunilor Unite a finantat si a sprijinit douã companii pentru a obtine agrementul tehnic pentru productia la nivel local, adicã în România, a acestor materiale de constructii. Noi am înfiintat primele douã companii private din România  de astfel de materiale, însã la volumul invetsitiilor pe care îl aveam la acel moment, datoritã timpului scurt si a blocajelor pe care le aveam la ministerul Dezvoltãrii, în timpul rãmas si dupã ce am ajutat douã firme sã îsi obtinã agrementele tehnice, dar aveau nevoie inclusiv de sprijin financiar pentru achizitionarea de echipamente. Ei nu puteau face fatã livrãrii materialelor de constructii aferente reabilitãrii a 50 de clãdiri. Atunci am lansat o licitatie internationalã si acesta este rezultatul, vatã mineralã bazalticã”,  a declarat Mihai Moia, reprezentantul UNPD România.

În România nu existã încã o piatã pentru acest tip de izolare pentru locuintã

Monika BACIU