(P.E.) Consiliul Judetean, altfel / „Speranta de a trãi într-o lume a tuturor frumusetilor si suferintelor posibile”

“În situatia actualã din România si de la noi este nevoie de o reconstruire a politicii aplicate si a practicii administrative. Suntem într-o situatie deplorabilã, as putea spune! (…) Ar trebui sã luãm atitudine pentru a avea din nou credibilitate. Eu cred cã a fost pãrãsitã axa binelui, de mult timp, si politica este legatã doar de interese, mai mult sau mai putin meschine, ale unor persoane” – Ion Hirghidus, consilier judetean.

În viziunea multor oameni, consilierul judetean, conf.univ.dr.  Ion Hirghidus, este catalogat un om complet, complex, extrem de exigent cu sine si echilibrat. Scriitor si poet, la fel de complex, Ion Hirghidus a plecat în viatã cu „speranta de a trãi într-o lume a tuturor frumusetilor si suferintelor posibile” specializându-se în filosofie, filosofie contemporanã, filosofia culturii, eticã, antropologie, epistemologie socialã, etica si deontologia profesiei de sociolog, logicã, sociologia stiintei. Practic, stie tot si toate despre om si societate fiind un bun „doctor” pentru vindecarea vietii lor.

Dar pânã aici, a fost „pe rând, în adolescentã, strungar, lãcãtus, sudor, electrician, zidar, zugrav, obligând materia sã ia chip dupã idee”. Este capabil, datoritã structurii si pregãtirii sale, sã facã la fel si cu caractere umane, sã le modeleze valorificând esenta, entuziasmul si idealismul atât de necesare creatiei. Ioan Hirghidus s-a nãscut în iulie, 1956, iar dupã absolvirea Facultãtii de Istorie-Filosofie a Universitãtii “Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a venit în Valea Jiului, la Uricani si a rãmas, evoluând înalt pe toate palierele. Politicianul profesor, filozof, scriitor Ion Hirghidus, are experientã în ale politicii, dând clasã transpartinicã, desi este consilier judetean PSD, în „criza Molot”, când presedintele Consiliului Judetean (CJH) si presedinte al PNL Hunedoara a fost vizat de DNA, iar imaginea institutiei publice a suferit o degradare considerabilã.

Publicul si chiar colegii sãi din toatã paleta politicã, în unanimitate, au apreciat pozitia sa fatã de situatia creatã spunând cã „dacã n-ai stii cã este PSD, ai spune cã este din PNL-ul istoric, pur sânge, dupã cum vorbeste – articulat, realist, responsabil, în cauzã punând imaginea întregului CJH, a credibilitãtii, onorabilitãtii propunând  solutii, fãrã sã atace, fãrã sã judece. Doar a constat si a propus…

“Consiliul Judetean Hunedoara, ca alte zeci de consilii din România, si-a terfelit imaginea. Noi nu ne putem ascunde de acest lucru. Trebuie sã întelegem cã dacã nu ne reconstruim aceastã imagine, nu vom avea nici o credibilitate în fata alegãtorilor. În situatia actualã din România si de la noi este nevoie de o reconstruire a politicii aplicate si a practicii administrative. Suntem într-o situatie deplorabilã, as putea spune! (…) Ar trebui sã luãm atitudine pentru a avea din nou credibilitate. Eu cred cã a fost pãrãsitã axa binelui, de mult timp, si politica este legatã doar de interese, mai mult sau mai putin meschine, ale unor persoane” – a spus, printre altele, consilierul judetean Ion Hirghidus, în sedinta din luna decembrie 2014, în plin scandal Molot&Balint.

Cel care vede politica drept o atitudine civicã si care nu este de acord cu ideea cã puterea se rezumã la  “banalitatea dominãrii celorlalti”, Ioan Hirghidus spune cã scriitorii în politicã sunt mesagerii unei Românii spirituale vii, constructivi si utili.

Dar, am adãuga noi, depinde si de structura umanã, în cazul sãu una dureros de realistã si pragmaticã, fãrã de care nu poti construi. Dovada vie este chiar scriitorul si politicianul în persoanã, care, desi a avut ocazia sã publice cãrti, nu a fãcut-o decât în momentul în care Marin Sorescu l-a introdus într-o antologie de poezie româno-irlandezã…

Ion Hirghidus este unul dintre candidatii PSD pentru functia de consilier judetean.  De ce l-ati alege dumneavoastrã, cetãtenii Vãii Jiului? Pentru cã este „speranta de a trãi într-o lume a tuturor frumusetilor si suferintelor posibile”, dar mai ales pentru cã „sunt profund marcat… de locuirea mea aproximativã de aici (Uricani, Valea Jiului – n.n.), de faptul cã am învãtat poate sã iubesc altfel”, dupã cum spunea chiar Ion Hirghidusîntr-un interviu.

Corina Iancu

Advertisements