Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare este un real succes la Vulcan, comunitate care a primit nu mai putin de 230.500 de dolari ca sã reabiliteze unitãtile de învãtãmânt.

Cu acesti bani au fost anevlopate cele mai multe unitãti scolare si prescolare din toatã Valea Jiului si, tot în cadrul proiectului, au fost montate geamuri performante, ori centrale termice. Mai sunt bani pentru Vulcan si acestia vor ajunge la spitalul din localitate.

Proiectul care poartã denumirea de „Îmbunãtãtirea eficientei energetice în gospodãriile si comunitãtile cu venituri reduse din România” a fost creat tocmai pentru zone precum cea din Valea Jiului. Banii au ajuns la Vulcan si la Petrosani, iar fãrã aportul acestui proiect, probabil cã, autoritãtile locale nu ar fi putut niciodatã sã facã astfel de lucrãri absolut necesare.

„Pânã acum a avut loc reabilitarea celor 7 clãdiri si urmeazã cea de a 8-a. Acesta reprezintã un pas important pentru comunitatea noastrã, deoarece, la nivel local, nu existã fonduri suficiente pentru  a realiza aceste investitii”, a declarat în ziua în care s-a finalizat programul, Cristian Popa, inspector în cadrul Biroului Proiecte din Primãria Vulcan.

Proiectul a fost implementat de-a lungul unei perioade mai lungi si a vizat unitãtile care acum au alte performante energetice. Anveloparea s-a fãcut cu vatã bazalticã, iar clãdirile au geamuri termopan si centrale termice.

„Valoarea lucrãrilor, ce au primit finantare nerambursabilã, este de 230.500 de dolari. Noi am finantat partea de proiectare si materialele  pentru termosistem, iar primãria a cofinantat manopera. Ca ponderi, UNDP a finantat maxim 70% din valoarea investitiei, iar cel putin 30% a fost cofinantarea partenerului local”, a declarat Mihai Moia, manager de proiect al Programului Natiunilor Unite.

Au mai rãmas bani din acest proiect a cãrui receptie aficialã a avut loc la finele sãptãmânii trecute, iar banii vor fi folositi pentru reabilitarea unitãtii medicale din Vulcan.

Diana Mitrache