Municipalitatea de la Petrosani a implementat un proiect de peste 300 de mii de lei, iar rezultatul final este confortul elevilor. Proiectul a prevãzut “Îmbunãtãtirea eficientei energetice în gospodãriile si comunitãtile cu venituri reduse din România” în cadrul programului finantat de Fondul Global de Mediu, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, fiind agentia care a acordat sprijin în implementare.

A fost nevoie de 5 ani pentru ca proiectul sã fie dus la bun sfârsit, dar întârzierile nu se datoreazã celor din administratia localã, ci celor de la ministerul de resort care au vrut sã opreascã finantarea.

“Proiectul a început în anul 2011 însã aceastã componentã a proiectului, componenta care prevede aceste reabilitãri demonstrative folosind materiale ecologice de constructii a fost putin întârziat din cauza unor contracte în derulare care au fost reziliate din cauza nepredãrii lor în timp util si la standarde de calitate. Am reluat mersurile cu ceva întârziere, ne-am bucurat cã municipalitatea de la Petrosani nu si-a pierdut încrederea, a fost alãturi de noi si a crezut si a dorit sã facã aceste reabilitatãri, sã cofinanteze aceste investitii. Este un exemplu de bune practici pentru cã din cele sase localitãri partenere în cadrul proiectului national, Petrosaniul a fost municipalitatea care a atras cele mai multe fonduri si a reusit sã cofinanteze”,  a declarat Mihai Moia, managerul de proiect al UNDP. În urma implementãrii acestui proiect, pierderile de energie termicã din clãdirile reabilitate se vor reduce cu peste 50 de procente. “Reducerea emisiilor, conform auditului energetic, este destul de substantialã având în vedere starea initialã a clãdirii. Depinde de la caz la caz, dar în general vorbim de peste 30-40% sau chiar si mai mult. Acolo unde au fost implementate mãsuri integrate, adicã s-a schimbat tâmplãria, s-a schimbat centrala, s-a fãcut si reabilitarea fatadei putem vorbi de 60-70%”,  a mai subliniat sursa citatã. Cei de la Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare au încheiat proiectul la Petrosani, pentru cã aici au fost atrase cele mai multe fonduri.

“Am încheiat un proiect cu succes, municipalitatea de la Petrosani a reusit sã atragã 315.000 de dolari, fonduri nerambursabile pe acest proiect de anvelopare a scolilor si grãdinitelor si introducerea de centrale pe gaz metan în scoala de la Dâlja si grãdinita de Dãrãnesti. E un proiect care a fost unic în România, sase comunitãti din zone cu probleme sociale au accesat acest program care a început în 2011 si astãzi suntem la încheierea programului. Cei la UNDP au ales sã încheie programul la Petrosani pentru cã suntem municipalitatea care am atras cele mai multe fonduri si faptul cã am reusit sã izolãm termic cu aceste materiale ecologice, pentru noi este un lucru extraordinar. Contributia Primãriei a fost aproximativ 50% din suma totalã, deci tot vreo 300 de mii de dolari”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.Alte douã clãdiri urmeazã a fi reabilitate termic în cadrul aceluiasi proiect.

“Lucrãm la Scoala generalã Avram Stanca, la IG Duca si urmeazã Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva si o parte a clãdirilor de la grãdinita PP2 din Aeroport”, a mai subliniat Ridzi. Proiectul actioneazã la nivel national si local, pentru a rãspunde nevoilor de eficientã energeticã, elaborarea unor mãsuri adecvate, de a stimula dezvoltarea unei piete locale pentru produse locale de materiale utilizate în domeniul izolãrii constructiilor.

Monika BACIU