Ministerul Energiei nu are nicio reactie în ceea ce priveste primele încasate de fosta conducere a Consiliului de Administratie de la Complexul Energetic Hunedoara. Fostii membri ai CA-ului au avut prime consistente chiar cu o zi înainte de declararea insolventei societãtii.

La acel moment, ministrul Energiei, Victor Grigorescu a dispus efectuarea unui control la CEH pentru a stabili în ce bazã au fost acordate aceste bonificatii. La sase luni de la acel moment, nu existã niciun rezultat vizavi de acest subiect. Sapte din membrii Consiliului de Administratie au încasat în data de 6 ianuarie nu mai putin de 80 de mii de lei. Cea mai mare sumã a fost încasatã de Stamin Purcaru, în valoare de 20 de mii de lei. A urmat Aurelian Ghimpãu cu 17 mii de lei. Elena Popescu, Mihaela Preda, Sîrbu Negru Partenie Nicolae si Iulian Tudorache au încasat câte 9000 de lei fiecare, iar Alexandru Blaj a primit 7000 de lei. Conform legii, si dacã managerii CEH sau membrii Consiliului de Administratie realizau 1% din plan sau chiar si 0,01% acestia ar fi beneficiat de componenta variabilã.

“Aceste drepturi bãnesti reprezintã plata componentei variabile acordatã în functie de îndeplinirea nivelului tintã al indicatorilor de performantã aprobati prin Planul de administrare. Componenta variabilã are douã subcomponente. Subcomponenta anualã – NU S-A ACORDAT întrucât este conditionatã de  îndeplinirea nivelului tintei anuale a indicatorilor de performantã.  Subcomponenta trimestrialã – acordatã în transe trimestriale în conditiile prevãzute dupã cum urmeazã dacã Indicatorul global trimestrial se realizeazã 100% sau peste – se acordã trimestrial 100%, iar  dacã Indicatorul global trimestrial se realizeazã sub 100% – se acordã trimestrial 75%. Aceste drepturi de naturã salarialã nu au fost acordate  trimestrial având în vedere cã societatea nu a avut Buget de Venituri si Cheltuieli aprobat. În luna noiembrie prin HG 942/11.11.2015 publicatã în M. Of. 863/19.11.2015 s-a aprobat Bugetul de Venituri si Cheltuieli a S CEH-SA. În aceste conditii, achitarea acestor drepturi bãnesti a devenit obligatorie, fapt materializat în achitarea celor 3 transe aferente componentei variabile, subcomponenta trimestrialã, în conditiile prevãzute de aliniatul b)”, se aratã într-un rãspuns al CEH.Ministrul Energiei nu are niciun rãspuns oficial cu privire la aceastã situatie, asta desi la începutul anului Corpul de Control s-a deplasat la Complexul Energetic Hunedoara pentru a verifica acest aspect. Acum când barca se scufundã, niciunul dintre membrii Consiliului de Administratie nu îsi recunoaste vina, chiar dacã raportul administratorului judiciar scoate la luminã anumite aspecte nu tocmai legale.

Monika BACIU