Lipsa perspectivelor din Valea Jiului, lipsa locurilor de muncã, îi determinã pe adulti sã facã sacrificii. Sacrifiul suprem este a sta departe de familii, de copii. Mii de copii din întreaga Vale a Jiului trãiesc cu bunicii, alte rude sau cu vecinii.

Totul din cauza pãrintilor care au plecat la muncã peste hotare pentru a le asigura un trai mai bun celor mici. Doar la Petrosani sunt peste 600 de copii lãsati în grija familiei extinse.

“La Petrosani avem peste 600 de copii ai cãror pãrinti sunt plecati în strãinãtate”, spun reprezentantii administratiei locale de la Petrosani. Psihologii ne spun cã lipsa pãrintilor are un impact negativ asupra copiilor. “Impactul este unul negativ, pentru unii prin dezvoltarea sentimentului cã sunt abandonati, ceea ce poate duce la retragere socialã, la probleme emotionale si la scãderea randamentului scolar, iar pentru altii, prin acela de falsã autonomie si siguranta de sine crescutã, care duc la neinteriorizarea respectãrii regulilor si de aici riscul de delincventã/deviantã juvenilã”, a declarat Cãtãlin Gogioiu, psiholog. Astfel, pãrintii îsi sacrificã familia pentru a le oferi copiilor lor un trai mai bun. Sunt cazuri în care ambii pãrinti sunt plecati si atunci copiii minori rãmân în grija rudelor sau chiar a vecinilor. Copiii ai cãror pãrinti sunt plecati sã lucreze în altã tarã reprezintã o categorie extrem de vulnerabilã. Ei au nevoie de suport specializat emotional si educational.

Monika BACIU