Scenariu sumbru / Falimentul CEH ar provoca închiderea SNIMVJ

Situatia dezastruoasã în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara provoacã temeri în rândul salariatilor de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. La momentul înfiintãrii SNÎMVJ s-a semnat un protocol prin care, persoanele care nu îndeplineau conditiile de pensionare în anul 2018 urmau sã fie preluate de CEH. Acel protocol a devenit o nouã hârtie care nu este respectatã si asta din cauza situatiei financiare în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara care nu îsi mai poate sustine nici proprii angajati.

“Solutia de salvare a mineritului din Valea Jiului nu mai stã la îndemâna Ministerului Energiei. Trebuie luat taurul de coarne ori de primul ministru ori de presedintele României. La ora la care vorbim, existã o stare de incertitudine totalã, o stare de stres, în rândul angajatilor din minerit, pentru cã nu stiu ce se va întâmpla mâine. Existã un risc maxim ca activitatea minierã din Valea Jiului sã se blocheze în perioada urmãtoare pentru cã am avut deja un prim semnal de alarmã vizavi de plata chenzinei a doua, în 17 mai când am avut problemele la SNÎMVJ cã nu se puteau plãti salariile. Sunt de mult timp problemele de genul acesta. Întotdeauna în zilele de platã s-au plãtit cu presiuni, cu telefoane pentru cã suntem la un pas de blocaj financiar. Deja am ajuns în situatia în care sã se întârzie salariile douã zile. E un semnal de alarmã foarte mare”, a declarat Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila.

Sindicalistii de la închideri vor modificarea unei ordonante de urgentã astfel încât venitul de completare sã se acorde pânã la data de 31 decembrie 2020, mai ales în conditiile în care sute de salariati nu vor îndeplini conditiile de pensionare în 2018.

“Am propus modificarea OUG 36/2013, OUG care prevede niste drepturi pentru cei disponibilizati prin concedieri colective în sensul ca pentru cei din zona de minerit, minerii disponibilizati în perioada 2016-2018, perioada de venit de completare sã fie pânã la 31 decembrie 2020. Aceastã perioadã constituie vechime în muncã. Dacã cumva activitatea minireã se va opri mai repede de 2018 eu vreau sã am garantia cã acei salariati care sperau cã mai lucreazã pânã în 2018, iar perioada de venit de completare pânã în 2020 se încadrau într-o formã de pensie sã aibã stabilitã aceastã formã de garantie. În acel protocol nu mai crede nimeni, având în vedere situatia CEH. Erau undeva la 600 care dupã închiderea SNÎMVJ nu se încadrau într-o anumitã formã de pensie. Acum, este clar cã din cele 600 de persoane, rãmân fãrã conditii de pensie, dar pleacã prin disponibilizãri”, a mai subliniat sursa citatã.

Mai mult, intrarea în incapacitate de platã ar putea sã îi afecteze si pe pensionarii mineri care încã mai beneficiazã de facilitãti. Dupã anul 2018, cei de la Sindicatul Huila ar vrea ca aceste beneficii sã le fie acordate fostilor ortaci pe cuponul de pensie. Totodatã se doreste si acordarea facilitãtilor si celor care au pãrãsit sistemul prin disponibilizare.

“Acele gratuitãti ale pensionarilor se vor acorda pânã în 2018, dar si acest lucru este cu un semn de întrebare pentru cã dacã se blocheayã activitatea în Valea Jiului, dacã CEH intrã în faliment, e clar cã si SNÎMVJ se va închide mai repede. E clar cã nici pensionarii nu vor primi gratuitãtile pânã în 2018. ne gândim sã promovãm o lege prin care sã fie statutate aceste gratuitãti printr-o lege specialã pentru pensionarii mineri din Valea Jiului, acordarea acestor gratuitãti si dupã 2018 sã fie posibilã pe cuponul de pensie. Ne propunem sã facem o bazã de date exactã pentru cã atunci când propui o lege ti se cere si un impact financiar sau o situatie exactã ori la ora la care vorbim, nu are nimeni o situatie exactã cu câti pensionari sunt din minerit.

SNIM acordã gratuitãti pensionarilor care si-au depus dosarele si care au fost luati în evidente în 2011 ori pe lângã acesti pensionari mai sunt multi pensionari iesiti de la minã, cei plecati cu disponibilizãri nu beneficiazã de gratuitãti, iar noi vrem sã îi includem pe toti pensionarii din sistemul minier”, a conchis Laszlo Domokos.

Un eventual faliment al Complexului Energetic Hunedoara ar falimenta întreaga Vale a Jiului, plecând de la salariatii celor douã companii miniere si pânã la pensionari si agenti economici.

Monika BACIU

4 comentarii la „Scenariu sumbru / Falimentul CEH ar provoca închiderea SNIMVJ

 • 25 mai 2016 la 19:54
  Permalink

  clasa politica a distrus valea jiului. de exemplu ile ghe vulcan , paducel de la petrila , resmerita de la lupeni , ca alegatori ia ales pe viata ca primari,si ei au facut radacini pe scaunul de la birou

  Răspunde
 • 25 mai 2016 la 19:54
  Permalink

  clasa politica a distrus valea jiului. de exemplu ile ghe vulcan , paducel de la petrila , resmerita de la lupeni , ca alegatori ia ales pe viata ca primari,si ei au facut radacini pe scaunul de la birou

  Răspunde
 • 26 mai 2016 la 12:51
  Permalink

  Tristete mare pentru liderul pont at fictiv laslo domokos care se vede lips it de evaziunea fiscal a facuta LA eforie si bani nemunciti IAR anghel si bobar Fara miliardele incasate sa inchida valea

  Răspunde
 • 26 mai 2016 la 13:09
  Permalink

  Acesti „praduitori” care conduc cele mai importante 2 firme din V.Jiului au fost tolerati de ministere,sindicate ,oameni politici, iar acum in ceasul al 12 lea ne tanguim si facem pe bocitoarele.Hai sa fim seriosi si corecti(nu cum sunt cei care fac parte din conducerea CEH &SNIMVJ) si sa intelegem ca acesti oameni (conducerile) nu (cei din BUCURESTI ) .. ei ne-au inchis.Acum SLEATA asta hamesita (CONDUCERILE) au nevoie de bani pentru asi educa copii ( Diverse Specialitati) si in loc sa vb sincer despre situatia muncitorilor CEH & SNIMVJ ,sa ceara o suma de bani pentru fiecare persoana care v-a pleca din cadrul Societatiilor , mimeaza interes pt o Societate NOUA sa aiba in continuare de unde fura si primi parandarat.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.