Copilãrie în nepãsare si sãrãcie lucie

Zeci de copii din Petrosani trãiesc într-o sãrãcie lucie. În timp ce unii îsi doresc ultimul model de gadget sau de masini ghidate prin telecomandã, alti copii nici nu viseazã la asa ceva.

Singurele lor amintiri sunt cele din mizeria în care cresc si de nepãsarea pãrintilor. Multe din cazuri se întâlnesc în zonele mai sãrace ale localitãtii. În cartierul Colonie unii dintre copii nici mãcar nu merg la scoalã sau la grãdinitã. Stau acasã de dimineata pânã seara. La fel fac si pãrintii care cautã tot felul de scuze pentru lipsa lor de activitate.

“Nu are rost sã mergem sã muncim pe 7 milioane. Primim mai mult de la primãrie, alocatie”, spune Ioana, o tânãrã mamã a 6 copii din cartierul Colonie. Încã un copil e pe cale sã se nascã, dar surprizã. Mama nu stie când, pentru cã nu stie în ce lunã este gravidã. “Da sunt gravidã, dar nu stiu în ce lunã. O sã avem 7 copii. Nu am fost la niciun control pânã acum si toti copiii sunt sãnãtosi”, ne mai spune mama care în acelasi timp se plânge de traiul greu.

Primãria le oferã acestor categorii de persoane si hranã gratuitã de la cantina de ajutor social, dar cu o conditie. Acestia trebuie sã îsi facã curãtenie în jurul locuintei.  “Am primit mâncare, dar nu am mai fost la curãtenie pentru cã ne ocupa toatã ziua”, spune Vasile, sotul femeii. Doi dintre cei sase copii ar trebui sã meargã la grãdinitã, dar nu fac acest lucru. Scuza gãsitã de pãrintii, care nu au loc de muncã, e cã nu au timp sã îi ducã la grãdinitã. “Nu am timp sã îi duc la grãdinitã. Trebuie sã îi pregãtesc pe cei mari si dupã-amiazã nu are cine sã meargã dupã ei”, ne spune mama “ocupatã”. Copiii nu au amintiri prea vesele. Pentru ei totul s-a petrecut într-o sãrãcie lucie, într-o casã cu douã încãperi în care îsi duc traiul opt persoane si încã una se pregãteste sã facã primii pasi în viatã. Pentru ei singurele lucruri de joacã sunt lemnele din curte, oala câinelui si o bicicletã  tãvãlitã în noroi.

Monika BACIU

One thought on “Copilãrie în nepãsare si sãrãcie lucie

  • 24 mai 2016 at 21:48
    Permalink

    si noi astia „educati”, nu facem mai mult de 2 copii, ca de, asa e la moda, drept pt care, in cativa zeci de ani, astia or sa fie majoritari, puturosi si prosti. va intreb pe dvs: cine ne va plati pensiile? tiganii, si in general oamenii needucati fac multi copii. deci matematica simpla duce la aceasta concluzie

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *