Pentru cã centrele de colectare încã nu sunt deschise, primii ciupercari si-au fãcut aparitia în pietele din Valea Jiului. Cei mai multi sunt în Piata Centralã Petrosani, iar oamenii sperã sã strângã banii necesari traiului zilnic.

Sute localnici din Valea Jiului iau cu asalt muntii din zonã pentru a strânge un ban de zile negre. Oamenii trudesc cât e ziua de lungã pe munti în cãutarea ciupercilor pe care le vând la centrele de colectare si în piete. Startul a fost dat, însã ciupercile nu s-au fãcut îndeajuns încât sã fie vândute samsarilor care vin la marginea pãdurilor. Oamenii vine cu el în piatã si încearcã sã facã un ban cu care sã se pregãteascã pentru varã. Atunci, unii dintre ei se vor muta în munte si pânã târziu în toamnã vor cutreiera pãdurile cât este ziua de lungã pentru a aduna ciupercile de calitate. Pentru acestea primesc bani frumosi si chiar dacã munca nu este chiar usoarã oamenii sunt multumiti.

„La cules de ciuperci, mure sau afine nu merg cei care nu au o sursã de venit. În Valea Jiului sunt foarte multe familii sãrace care supravietuiesc cu banii adunati pe ciuperci”, spun culegãtorii.

Maximilian Gânju