Minerii de la Uricani, furati si la sporul de noapte?

Angajatii minei Uricani care lucreaza la suprafata se plang de faptul ca, de cateva luni, conducerea subunitatii miniere, impreuna cu sindicalistii care ar fi trebuit sa le prezinte interesele, le-au taiat cinci ore de munca pe o saptamana de lucru din schimbul trei.  Acest lucru a fost posibil printr-un acord dintre administratia unitatii miniere si sindicatul care era reprezentativ la acea vreme la Uricani si este o situatie unica, intrucat la celelalte mine nimeni nu a taiat nicio ora din programul de noapte. ”Noi, care lucram la suprafata, de ceva vreme, intram in schimbul 3 la ora 23:00 si lucram pana la ora 7:00 dimineata.

Conform Codului Municii, se ponteaza numai sapte ore de noapte, deoarece intre 6:00 si 7:00 dimineata nu se mai considera schimb de noapte. Speranta ar fi fost sa ne recuperam aceasta ora de noapte cand lucram in schimbul 2, deoarece si programul acestui schimb a fost modificat, si nu dureaza pana la ora 22:00, ci pana la ora 23:00. Conform legislatiei in vigoare, aceasta ora, intre 22:00 si 23:00 este de noapte, deci ar trebui adaugata.

Dar de cateva luni, mai exact din luna august a anului trecut, ne-a fost taiata si luam salariu mai putin. Nu mi se pare corect, deoarece noi pierdem cinci ore de noapte intr-o saptamana, iar noi le muncim, nu plecam mai devreme”, a declarat pentru Cronica Vaii Jiului, o angajata a minei Uricani. In opinia ei, vinovati de aceasta taiere se fac cei care erau la conducerea minei in august, impreuna cu sindicalistii care au fost de acord.

”Nu se semneaza nimic, daca sindicatele nu sunt de acord. Eu si colegii mei ne-am tot interesat cine este vinovat de aceasta marlanie, pentru ca este o marlanie, la urma urmei. Ni s-a spus ca vinovat ar fi sindicatul acesta nou, Muntele, condus de Bebe Nica, de la Lupeni”, mai spune angajata minei Uricani. Reprezentantii Companiei Nationale a Huilei (CNH) au declarat ca intr-adevar, programul de lucru al subunitatilor miniere a fost schimbat, insa asta s-a intamplat in 2006, din ratiuni economice. ”Acest program, cand schimbul 3, de exemplu, incepe la ora 23:00, nu la 22:00, este functional din anul 2006. Modificarea programului de lucru a fost facuta ca sa se limiteze numarul de autobuze. A fost o  ratiune subiectiva, iar oamenii au pierdut o ora din pontajul de noapte.

Dar din ce stiu eu, orele pierdute in saptamana de schimbul 3 se recupereaza la schimbul 2. Compania Nationala a Huilei a redus cheltuielile cu transportul si acesta este sacrificiul, modificarea programului de lucru. Oamenii pot fi nemultumiti de multe lucruri, dar intr-o companie cum este CNH, cu problemele pe care le are, se fac reduceri de cheltuieli si se incearca gasirea unor solutii care sa multumeasca intregul ansamblu”, a declarat Oana Stoicuta, purtatorul de cuvant al CNH. ªi Bebe Nica a reusit intr-un final sa raspunda insistentelor noastre si el a fost cel care a facut putina lumina in acest caz. Liderul Sindicatului Muntele sustine ca nu poate fi el vinovat de taierile de la Uricani, intrucat in luna august a anului trecut, nu sindicatul pe care-l reprezinta negocia cu administratia minei Uricani, ci Sindicatul Liber. Insa precizeaza ca aceste taieri au fost facute cu acordul vechilor sindicalisti, iar situatia se poate repara in urma unui nou acord.

”Cei de la Uricani au stabilit un program de lucru in urma elaborarii unui program intern, intre administratia minei si Sindicatul Liber EM Uricani, care era reprezentativ la acea vreme. Daca se ia acest regulament intern, se va vedea cine, ce a semnat si se va putea dovedi ca nu noi am fost aceia. Insa se incearca sa se dea vina pe noi, dar nu noi suntem vinovati de aceasta situatie suparatoare. Voi solicita domnului Dragoi o adresa prin care sa-mi explice aceasta situatie”, a declarat Bebe Nica. De altfel, din punctul lui de vedere, taierile orelor de noapte sunt legale, dar nu corecte. ”Aceste taieri de care vorbim, conform Codului Muncii, sunt legale, dar nu sunt corecte. Acea ora de la schimbul 2 nu poate fi platita, deoarece, conform unei prevederi din Codul Municii, nu se lucreaza minim o treime din programul de noapte. Ceea ce se poate face pentru ca oamenii sa-si primeasca orele inapoi, este sa se revina la un program normal de munca”, mai spune Bebe Nica.

Anamaria NEDELCOFF

Advertisements

4 comentarii la „Minerii de la Uricani, furati si la sporul de noapte?

 • 19 ianuarie 2012 la 16:40
  Permalink

  se lucreaza asa din 2006.E un program normal pentru circulatia corecta si economica a autobuzelor care transporta minerii,nu poti trimite la ora 9 autobuz sa aduca suprefata si la ora 1o sa aduca subteranul.Chiar nu vedeti ca sintem cu un picior in groapa…..S-au vreti sa dovediti ca sindicatul( zoli ) a semnat acest acord. Nu puneti problema corect …….

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2012 la 17:47
  Permalink

  Si la E.M.Paroseni sub conducerea lui Dragoi si a actualului vicepresedinte Laszlo s-a schimbat programul la suprafata.
  Au fost doar pentru ei masinile lor platite din banii nostri au circulat la interesele lor.

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2012 la 19:43
  Permalink

  oare cum reuseste nica sa le rezolve pe toate?pana acum in afara de vrajba,ce-a mai facut?

  Răspunde
 • 21 ianuarie 2012 la 10:39
  Permalink

  cred ca sindicatul liber a intrat in panica fiindca si-a pierdut membrii si nu mai au de unde fura,sa nu uitam ca liderul de sindicat de la uricani este si consilier de al lui buhaescu si chiar cu aspiratii la fotoliul de primar,cine se aseamana se aduna

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.