Conducerea ApaServ Valea Jiului a participat, la Bucuresti, la un eveniment care a reunit toti operatorii de apã si canal din tarã.

ApaServ Valea Jiului este dat ca exemplu de bune practici, având în vedere lucrãrile de investitii derulate în ultimii ani. Astfel, reprezentantii operatorului de apã si canal din Valea Jiului s-au aflat la Bucuresti, la Palatul Parlamentului din Bucuresti a avut loc Forumul Regional Dunãre – Europa de Est 2016. Acest eveniment a reunit toti operatorii de servicii de alimentare cu apã, producãtori de echipamente si de tehnologie în domeniul apã – canal, cercetãtori si practicieni din domeniul nãmolului. S-au purtat discutii pe mai multe teme legate de infrastructura de apã si canal. Tintele sunt pentru perioada 2014-2020, iar ApaServ Valea Jiului deja si-a pregãtit documentatiile pentru accesarea fondurilor. Mai mult decât atât, societatea de apã din Valea Jiului a fost prima la nivel de tarã care a reusit sã facã aceste demersuri.     Agenda evenimentului a inclus si urmãtoarele teme referitoare la finantãrile proiectelor in sistemul alimentãrii cu apã – canal în perioada 2014 – 2020 precum, codul institutional si de implementare a proiectelor din Programul Operational Infrastructurã Mare 2014 – 2020, elementele noi ale Analizei Cost – Beneficiu si finantarea infrastructurii de apã in perioada 2014 – 2020.

Suportabilitatea pretului

O altã temã abordatã în cadrul discutiilor a fost cea legatã de pretul apei. România, alãturi de tãrile din regiune, se aflã într-o cursã de reînnoire si de extindere a infrastructurii de apã si canalizare epurare, în vederea cresterii acoperirii cu servicii si a nivelului acestora. Obiectivul atelierului este sã sustinã operatorii serviciilor de apã din Europa de Est în efortul lor de a îsi creste capacitatea financiarã necesarã asigurãrii de servicii mai bune pentru consumatori în conditiile mentinerii suportabilitãtii, prin tarifele practicate si prin mecanismele de protejare a beneficiarilor cu venituri reduse.

Monika BACIU