Data de 17 iulie este ultima zi în care mai putem duce gunoiul menajer din Valea Jiului, la Vulcan. Groapa se va închide si sunt douã variante sigure, plus o a treia pesimistã. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara a declarat la Petrosani cã toate, însã, vor presupune o constientizare a populatiei, care va trebui sã reducã mult cantitatea de gunoi pe care o produce acum si sã o selecteze.

Alegem operatori noi, le prelungim contractele celor existenti, sau ducem gunoiul direct la Târgu Jiu, pânã se finalizeazã procedeele standard de atribuire a contractelor pentru salubritatea judetului? Acestea sunt întrebãrile de care populatia judetului Hunedoara este interesatã, mai ales cã, în Valea jiului se închide clar goapa de gunoi de la Vulcan. Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara a venit cu variantele existente.

„Fie atunci  (n.r 17 iulie) va fi functional Sistemul de management integrat al deseurilor. Asta înseamnã cã vom avea un operator pe deponeul de la Bârcea Mare, ceea ce este posibil. Totodatã, e nevoie de un operator zonal, dar asta depinde de vointa consiliilor locale de a trece prin sedintã de consiliu local, caietele de sarcini pentru zona Vãii Jiului. Varinata 2: Avem un operator pe centrul de la Bârcea Mare, dar nu avem unul zonal, iar atunci vom încheia contracte între operatorii actuali din orasele Vãii Jiului, ca sã fie duse deseurile la Bârcea si prelucrate acolo, sau sã fie folositã statia de sortare si transfer de la Petrosani. Iar varianta cea mai complicatã este aceea în care nu avem finalizatã nici procedura pentru Bârcea si nici cea pentru operatorul zonal. Am luat legãtura cu operatorul de la Târgu Jiu, unde este un depozit privat, pe un teren al primãriei si vom transporta acolo deseurile”, a precizat Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Ultima variantã este valabilã doar pentru o perioadã scurtã de maxim douã luni de zile, spune presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, care nu exclude nici posibilitatea de a construi un deponeu temporar lângã cel neconform de la Vulcan.

Populatia, însã, va trebui sã fie informatã si sã se si conformeze. În România, în acest moment, doar în Bistrita se face colectare selectivã a deseurilor, iar restul tãrii este în procedurã de implementare a noului sistem de colectare al deseurilor menajere. Asta se va întâmpla si în Valea Jiului pânã la finele acestui an.

Diana Mitrache