Patru femei din Valea Jiului îsi disputã fotoliul de primar în douã localitãti. Din totalul celor 38 de candidati care s-au înscris în cursa electoralã pentru fotoliul de primar, doar 4 sunt femei. Statisticile aratã cã în procesul electoral femeile sunt discriminate.

Alegerile locale se apropie, iar în Valea Jiului, pe lista de candidati pentru fotoliul de primar se aflã patru persoane de sex feminin care îsi doresc un mandat în fruntea comunitãtilor. În acest mandat, din cele 69 de unitãti administrativ teritoriale din judet, doar una a fost condusã de o femeie, si anume comuna Cârjiti. Nici la consiliile judetene din tarã nu au fost femeile la putere. “În ceea ce priveste numãrul de mandate obtinute de femei în urma alegerilor locale din anul 2012 (…) situatia se prezintã astfel: niciunul dintre cei 41 de presedinti ai Consiliilor judetene alesi în anul 2012 nu este femeie. 116 mandate de primar au fost atribuite candidatilor femei, în urma alegerilor”, aratã reprezentantii Autoritãtii Electorale Permanente. În Valea Jiului, datã fiind structura socio-economicã, mereu s-a spus cã femeile nu au sanse reale în a conduce o administratie publicã din postura de primar. Industria minierã este una durã, iar alegãtorii îsi îndreaptã votul, în general, spre bãrbati.

Din totalul celor 304 candidati înscrisi în cursa electoralã pentru functia de primar al celor 69 de unitãti administrativ-teritoriale din judetul Hunedoara doar 18 sunt femei. În afarã de femeile candidat din Valea Jiului, toate celelalte 14 candideazã pentru un fotoliu de primar în comune, niciuna la orase sau municipii.

Monika BACIU