Productie cu orice pret? ITM a închis, minerii au redeschis abatajul de la Livezeni

La doar câteva ore dupã ce inspectorii de muncã au închis un abataj cu probleme grave de la mina Livezeni, minerii au reusit repunerea lui în functiune. Singurul abataj care dã productie a fost redeschis, însã, inspectorii de muncã le atrag atentia celor care lucreazã acolo cã viata este mai importantã, decât productia de cãrbuni.

Singurul abataj de la mina Livezeni care dã productie a fost închis de inspectorii de muncã din cauza neregulilor si a acumulãrilor de metan, însã, în maxim 3 schimburi, minerii l-au repornit. Ileana Bodea, sefa SSM din cadrul ITM Petrosani trage acum un semnal de alarmã cãtre cei de la mina Livezeni, pe care îi avertizeazã sã facã tot posibilul sã evite o tragedie. „Într-adevãr, la schimbul III, EM Livezeni a repus în functie abatajul, specificând cã au asigurat anumite lucrãri de reprofilare. De asemerna, zic cã au scos materialele care opturau galeria de bazã si cea de cap. Cei de la minã spun cã au redirectionat aerajul si au reusit reducerea concentratiei de metan, spun ei, la aproximativ 0,3% pe abataj, 0,6 % în galeria de cap si, respectiv, în nisa de degazare”, a spus Ileana Bodea, sefa SSM din ITM.

Datele le-au fost trimise inspectorilor de muncã, dupã ce acestia au gãsit, la 3 controale succesive, abateri grave si depãsiri nepermis de mari ale concentratiilor de metan, care pot provoca oricând explozii. „Trebuie avut mare grijã, din cauzã cã nu sunt la prima constatare a noastrã cã pe galeria de cap, la intersectia cu abatajul, concentratia este peste limitele admise. Cred cã este al treilea control când constatãm acest lucru si sper cã nu s-a fãcut o punere în functie numai pentru a da productie cu orice pret si se mentin  în continuare concentratii de metan, care, nu erau peste 2% la controlul nostru, dar erau peste limita admisã”, a mai adãugat Ileana Bodea. Inspectorii se tem ca în timpul lucrului în abatajul mecanizat sã nu creascã concentratiile de metan. În plus, E M Livezeni  a fost amendatã douã luni la rând din cauza neregulilor din abataj. „Sper sã fie toatã lumea constientã cã nu poti sã pui viata oamenilor în pericol. Nimic nu meritã. Nici cã trebuie sã dai productie. Nimic nu meritã fãcut în detrimentul securitãtii oamenilor”, a conchis sefa SSM.

39 de controale ale ITM la CEH

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara verificã, periodic, activitatea de la nivelul Complexului Energetic Hunedoara. De la începutul anului si pânã acum, în cadrul unitãtilor miniere au fost constatate mai multe abateri, una dintre acesta s-a lãsat chiar cu sistarea, temporarã, a activitãtii de la Mina Livezeni pentru deficientele grave din subteran. Totodatã s-a aplicat si o amendã. “Pe CEH existã 39 de controale de la începutul anului, dintre care 37 în Valea Jiului si douã la Mintia. Au fost aplicate de douã ori câte 10 mii de lei la EM Livezeni pentru neîndeplinirea mãsurilor. La mina Livezeni problemele au fost referitoare la sectiunile reduse de la intrarea si iesirea din abataj si concentratii de metan peste limitele admise si atunci s-a dispus si sistarea activitãtii. Din cauza acestor deficiente s-a dispus sistarea activitãti si ei nu vor putea sã îsi reia activitatea pânã nu îndeplinesc si ne asigurã cã au înlãturat deficientele”,  a declarat Sorin Istrate, purtãtorul de cuvânt al ITM Hunedoara.

Inspectorii ITM nu vor sã îsi asume responsabilitatea unor eventuale dezastre în subteran, însã nici nu si-au fãcut un scop din a amenda Complexul Energetic Hunedoara, însã unele dintre mãsuri sunt absolut necesare.

“La celelalte unitãti miniere nu sunt deficiente majore. Ei mai primesc avertismente, rolul nostru nu e sã dãm amenzi, rolul nostru e sã constientizeze cã muncitorii sunt în pericol. La Livezeni deficientele au fost grave, având în vedere cã s-a dispus sistarea activitãtii. Noi întelegem si angajatorii, dar întelegem si angajatii si viata  oamenilor este mai importantã. Plãtim toti si dacã se întâmplã ceva…”,  a mai subliniat sursa citatã.

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara vor continua si zilele viitoare aceste activitãti de control, astfel încât viata angajatilor sã nu fie pusã în pericol.

Monika BACIU
Diana Mitrache

2 comentarii la „Productie cu orice pret? ITM a închis, minerii au redeschis abatajul de la Livezeni

 • 18 mai 2016 la 09:13
  Permalink

  ATENTIE d-na BODEA ca dati cu subsemnatul……

  Răspunde
 • 18 mai 2016 la 15:20
  Permalink

  TOT CIRCUL DE LA LIVEZENI ARE UN SINGUR SCOP ACELA CA STANCU VIOREL PENSIONABIL SA II IA LOCUL LUI LUPULEAC DAR DACA PROBLEMELE DE SSM SUNT ASA GRAVE DE CE MAI E MENTINUT PENSIONABILUL BUDA ?ACESTIA AU CONDITII DE PENSIE SUNT PUSI PE CAPATUIALA LA FEL CA NADASAN SAU DUMITRU CLAUDIU SI NU I MAI INTERESEAZA SOARAT MINERILOR…..IAR DOAMNA BODEA CIND SE UITA SEARA IN OGLINDA SA SE GINDEASCA CUM S A FALSIFICAT ANCHETA IN CAZUL MORTII LUI TAZLAUANU SI KURILA LA PETRILA SA L SCAPE PE JUJAN SAU MOARTEA LUI CODREANU TOT LA PETRILA CIND CRISAN A FOST SCAPAT DE PENAL SAU EXPLOZIA DE LA URICANI UNDE AU GASIT VINOVATI NISTE AMARITI SI L AU SCAPAT PE ANGHEL.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.