Eficienta energeticã, o prioritate pentru autoritãtile locale de la Vulcan. Municipalitatea de la Vulcan este datã ca exemplu la nivel national pentru lucrãrile de reabilitare termicã derulate prin programul natiunilor unite. Prioritare au fost clãdirile care apartin infrastructurii scolare.

Astfel, toate unitãtile de învãtãmânt au fost reabilitate termic, dar si dotate cu centrale termice. Acestea sunt o alternativã la sistemul clasic de încãlzire având în vedere problemele cu care s-a confruntat Complexul Energetic Hunedoara.

“Prin absorbtiafondurilor europene, prin reabilitarea termicã a unitãtilor de învãtãmânt de pe raza municipiului Vulcan am reusit sã aducem aceste unitãti de învãtãmânt la un nivel european în ceea ce priveste confortul elevilor si al profesorilor care îsi desfãsoarã activitatea acolo. Un alt program pe care l-am dezvoltat în municipiul nostru este cel în colaborare cu UNDP, Natiunile Unite pentru Dezvoltare, un program care îsi propune eficientizarea clãdirilor în comunitãtile cu venituri reduse din România. Prin acest program am reusit sã reabilitãm toate grãdinitele din municipiul nostru, iar din 2011 am trecut la colaborarea cu acest parteneri. A fost un proiect amplu”,  a declarat Cristian Popa din cadrul Serviciului de Dezvoltare si Investitii de la Primãria municipiului Vulcan.

În urma derulãrii acestor proiecte s-au fãcut si calcule privind pierderile de energie termicã. Constatarea este una care vine în sprijinul beneficiarilor, si anume în urma acestor proiecte s-au redus pierderile cu peste 50%. Astfel, nici costurile privind încãlzirea acestor spatii nu mai sunt la fel de ridicate.

“Conform certificatelor energetice emise, pierderile de cãldurã s-au redus cu peste 50%. Tot anul trecut am cofinantat reabilitarea termicã a 7 clãdiri, e vorba de cantina socialã, grãdinita nr. 4 de la scoala 5 din Vulcan, grãdinita cu program normal si program prleungit, grãdinita nr.1 aferentã scolii nr. 6, centrul educational si de culturã Sansa si sala de sport din municipiul nostru. Cinci dintre aceste obiective sunt finalizate, iar centrul Sansa si sala de sport sunt în curs de finalizare. Sperãm cã în cel mai scurt timp vom demara lucrãrile si la spitalul municipal Vulcan, la fel cu contributia celor de la Natiunile Unite vom reusi sã aducem si spitalul la un confort necesar pacientilor si la standarde europene”,  a mai subliniat Cristian Popa. Programul derulat de Natiunile Unite pentru Dezvoltare în comunitãtile defavorizate a fost mult mai accesibil decât cel european în care exista posibilitatea de a fi accesate fonduri europene.

“Comparativ cu fondurile europene, cei de la Natiunile Unite au fost mai maleabili, în sensul cã am dus lupte grele privind modalitatea de implementare a obiectivelor noastre, iar ei au fost deschisi la problemele specificate de noi, iar lucrurile au decurs mai lejer decât în ceea ce priveste fondurile europene unde regulile sunt stricte si nu ai loc de întors”,  a spus Popa.

Monika Baciu