Nu le-au intrat la timp salariile in conturi, nu au cu ce sa mai lucreze la mina si ortacii de la schimbul I de la mina Lonea au intrat tarziu in sut, marti dimineata. Problemele s-au acumulat cu fiecare zi si, cei care trudesc in subteran nu mai cred in ziua de maine. Situatia a fost detensionata cateva ore mai tarziu si, pana la urma, au intrat si banii in conturi.

S-au saturat de minciuni si lipsuri, iar in momentul in care au constatat ca banii nu le-au intrat in cont, au refuzat sa mai coboare sub pamant. Au spus ca isi risca inutil viata si ca asa nu se mai poate si, dupa 3 ore au plecat totusi spre putul minei. Liderul lor este cel care i-a lamurit. „La schimbul I, minerii de la Lonea au refuzat sa intre in subteran, pentru faptul ca nu si-au primit drepturile salariale. Este deja a doua zi de intarziere, iar problemele sunt mult mai grave. Minerii nu mai au curaj sa intre in abataj. Se trece la un program de oprire a fronturilor de lucru si asigurarea lor ca sa evitam alte pericole. Nici nu mai avem cu ce lucra”, a declarat Vasile Paduraru, lider sindical E M Lonea.
Lipsurile si riscurile la care se supun zilnic i-a facut pe mineri sa rabufneasca inca o data si pana la pranz acestia au aflat ca s-a facut un efort, pentru plata lor.
Totul, spun minerii acum, s-a intamplat din cauza ca s-a iesit din insolventa si imediat conturile au fost blocate. „Conducerea ne spune ca acum conturile sunt sub sechestru. Nu se mai pot cumpara materiale, nu mai sunt bani si toti dau din umar. Totul din cauza acelei iesiri din insolventa, facuta de acei destepti care au facut-o si acesta este rezultatul”, a conchis Vasile Paduraru.
De conturile celor de la CEH depind si minerii care le livreaza huila de la minele ce sunt pe inchidere, iar situatia este la fel in toate unitatile miniere.

Diana Mitrache