Zeci de copii care au învãtat pânã recent la grãdinita din Colonia din Petrosani sunt nevoiti acum sã strãbatã aproape 2 km pe jos ca sã vinã la grãdinita improvizatã la scoalã. Cei mici ajung, dar nu în fiecare zi, iar administratia localã promite o grãdinitã nouã, lângã scoalã. Totusi, copiii ar avea nevoie si de transport pânã acolo.

Sunt de o jumãtate de metru înãltime si, ca sã strãbatã aproape 2 km pe jos dimineata la ora 8,30, e prea mult pentru ei. Se înghesuie câte 3, 4 în masinile pãrintilor, sau în taxiuri, iar la grãdinitã vin pentru cã nu vor sã lipseascã. Sunt si beneficiari ai tichetelor oferite prin programul „Fiecare Copil la Grãdinitã”, dar Scoala este totusi prea departe. În plus, acum nu mai este cãldurã si cei mai multi îi tin acasã. Totul, din cauzã cã locatia veche în care a fost grãdinita nu a mai putut fi folositã, din cauza inflitratiilor de apã. „În general, frecventa este bunã, dar, dat fiind distanta foarte mare, care este de la locuinta copiilor, pânã la scoalã, si cred cã sunt vreo 2 km dus, 2 km întors, ceea ce pentru un prescolar este o distantã bunã de parcurs, copiii mai lipsesc. Am propus primãriei sã asigure un transport. Sperãm cã se va rezolva pozitiv. Prezenta este totusi bunã, fiind determinatã si de stimulentul educational, care s-a acordat acum, respectiv cei 50 de lei. Noi avem un numãr de 30 de beneficiari, la ambele grupe”, a spus prof. Tamara Preda, educatoarea lor.

Primarul din Petrosani spune cã grãdinita va fi reabilitatã si cã sunt deja bani pentru asta. Este vorba despre constructia aflatã în curtea scolii, care va fi transformtã în grãdinitã pentru prescolari si apoi se va vorbi si despre transportul copiilor. Clãdirea este veche, dar va putea fi reconditionatã.  „Noi am preluat-o, dar am si bãgat-o pe planul national de dezvoltare si am si primit o adresã prin care ni se cer date concret, pentru a putea sã o finantãm. Este vorba despre clãdirea din curtea scolii, pe care o transformãm în grãdinitã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Constructia a servit ca atelier, dar nu a mai fost utilizatã de ani buni. Faptul cã nu vor mai avea de-aface cu elevii din scoalã, îi bucurã pe educatori, pentru cã cei mici nu prea se descurcã bine în interiorul scolii.

„Sper ca atunci când se va da în folosintã clãdirea veche, dar reabilitatã, frecventa sã fie mai bunã la ore, iar copiii sã vinã sã se înscrie, pentru cã toate cadrele de aici sunt calificate. Se face treabã la grãdinitã si sper sã vinã. Problema este cã mai întâi trebuie trebuie consiliati pãrintii”, a mai adãugat educatoarea Tamara Preda.

Pãrintii au agreat cu greu ideea cã trebuie sã strãbatã atât de mult drum cu copiii în brate, sau cu taxiul si o parte dintre ei îi duc la alte grãdinite din oras. Speranta educatorilor, însã, este îndreptatã spre constructia dãrãpãnatã din curtea scolii, constructie care are sanse sã fie acum reabilitatã si redatã învãtãmântului prescolar.

Diana Mitrache