De mai mult timp institutia judeteanã a solicitat sã-i fie trecute în subordine cetãtile dacice, iar exemplul de bunã administrare fiind cetatea dacicã de la Sarmizegetusa Regia. Ajunse în administrarea CJ Hunedoara o serie de vestigii cum este cel de la Bãnita, astãzi lãsat de izbeliste, ar putea fi puse în valoare.

Intentia de a fi trecute siturile din judetul Hunedoara în administrarea Consiliului Judetean, dupã modelul cetãtii dacice de la Sarmizegetusa Regia, deja administratã cu succes de institutia hunedoreanã, a fost anuntatã de ministrul Culturii, Corina Suteu. „Am luat decizia sã initiem procesul dupã modelul cetãtii dacice de la Sarmizegetusa Regia. Decizia noastrã a fost de a încerca sã trecem administratia celorlalte situri din judetul Hunedoara la Consiliul Judetean. Solutia este descentralizarea care implicã si responsabilizarea structurilor locale pentru protejarea patrimoniului national si a patrimoniului mondial UNESCO. Am luat deja legãturã cu Consiliul Judetean, ei trebuie sã facã aceastã cerere cãtre autoritãtile centrale. Sperãm sã ducem lucrurile într-o faza în care sã nu existe o întoarcere la situatia initialã”, a afirmat, Corina Suteu, ministrul Culturii.

Adrian David: ”Noi suntem pregãtiti”

Seful Consiliului Judetean Hunedoara, Adrian David, spune cã de mai multã vreme se încearcã trecerea cetãtilor în subordinea institutiei pe care o conduce. “Noi suntem pregãtiti sã le preluãm si ne dorim, mai ales cã se fac solicitãri în acest sens de mai mult timp. Avem un serviciu de administrare a monumentelor istorice care functioneazã foarte bine si un parteneriat foarte serios si constructiv cu Jandarmeria Românã, cea care ne sprijinã în paza monumentelor, este adevãrat doar cele clasificate UNESCO. Ne dorim sã preluãm în administrare toate cetãtile si suntem dispusi sã facem orice efort pentru a le conserva în primul rând si pentru a le redescoperi ulterior. Am fãcut toate formalitãtile si astept sã se concretizeze”, a declarat, Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Trecerea în patrimoniul institutiei judetene ar însemna o sansã si pentru cetatea dacicã de la Bãnita, monument aflat în continuã degradare si care a rãmas al nimãnui.  Cetatea dacicã face parte din ansamblul de sase fortãrete dacice din Muntii Orãstiei, incluse în patrimoniul mondial UNESCO din România. Nu doar cetatea de la Bãnita ar putea fi pusã în valoare odatã ajunsã în administrarea CJ Hunedoara, ci si Piatra Rosie, Costesti – Blidaru.

Maximilian Gânju