Un investitor a venit în Valea Jiului, a vãzut care sunt conditiile de lucru în minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara si a propus un parteneriat Ministerului Energiei.

500 de milioane ar fi urmat sã fie investite în Complexul Energetic Hunedoara, solutie care ar fi salvat societatea, însã ministerul de resort nu a avut nicio reactie. Potrivit memorandumului dintre firma Scharfstein Group din Berlin ar fi presupus o investitie în scopul de a restructura activitatea derulatã de „CEH”.

“Ca o altã parte a acestei relatii de afaceri viitoare, pãrtile preconizeazã aranjamente de negociere pentru a crea împreunã una sau mai multe noi entitãti (”SOCIETATEA”), detinute de Pãrti, ca vehicul pentru dezvoltare tehnologicã (asa cum va fi descris în detaliu la ACORDUL de INVESTITIE) a activitãtilor si activelor folositoare libere de orice sarcini ale CEH, în scopul de a pãstra SOCIETATEA pe piata de energie dupã consolidarea prin tehnologii competitive oferite de INVESTITOR si partenerii sãi. INVESTITORUL îsi afirmã intentia de a sustine financiar proiectul pânã la obtinerea unui rezultat mutual avantajos, dupã cum urmeazã modernizarea minelor, productia de energie si implementarea de noi tehnologii“, se aratã în memorandum.

Potrivit memorandumului, “pe durata celor 10 ani se estimeazã investitii de aproximativ un milliard de Euro”. Mai mult decât atât, potentialul investitor a realizat si niste calcule privind necesarul pentru fiecare activitate. “Ca urmare a tuturor eforturilor depuse si a studiilor de fezabilitate stabilite de comun acord, investitia orientativã si aproximativã este pânã la 50 milioane Euro, pentru proiecte miniere; pânã la 250 milioane de Euro, pentru proiecte de energie din deseuri si biocombustibili;  pânã la 150 milioane de Euro, pentru proiecte de energie regenerabilã; pânã la 500 milioane de Euro, modernizare de instalatii energetice; pânã la 50 milioane Euro, reconstructie ecologicã, infrastructurã si inginerie”,  se mai aratã în memorandum. Prin tehnologia prezentatã, nemtii au posibilitatea de a transforma cãrbunele în combustibil lichid, subventionat de Comisia Europeanã.

Monika BACIU