CEH se îndreaptã spre FALIMENT, sindicalistii spre politicieni

Este campanie electoralã, iar sindicalistii din mineritul Vãii Jiului au trecut vineri pe la toate cabinetele parlamentarilor din Valea Jiului ca sã le cearã sprijin. Au fost discutii aprinse, iar la cabinetul senatorului Haralambie Vochitoiu, acestia au fost întâmpinati cu câteva idei de pus în practicã.

Spiritele s-au încins în cabinetul senatorial de la Petrosani, iar sindicalistii au devenit sceptici, dupã mai bine de o orã de discutii. S-a dat vina pe politicã, pe partidele aflate la guvernare de-a lungul timpului, iar senatorul din Valea Jiului le-a prezentat acestora un memorandum care a ajuns si la presedintele Klaus Iohannis.  „Am adus 3 solutii. Una este legatã de o negociere cu Comisia Europeanã, în care statul român sã aibã dreptul sã îsi producã pânã la 5% din energia din sistemul energetic national, la un pret reglementat, care ar permite achizitionarea kW-tilor produsi de CEH, la pretul de productie. A doua solutie, este ca pe facturile sã fie intrudusã o sumã infimã, dar care sã permitã salvarea huilei de România. Acest interes strategic, national, care este huila, sunt convins cã românii ar sustine-o, asa cum trimitem de ani de zile miliarde pentru proprietarii elicelor sau celulelor fotovoltaice de pe teritorul României, iar a treia solutie este oferta concretã fãcutã Ministerului României de a intra într-un parteneriat public-privat, prin care un grup de investitori sunt gata sã investeascã 500 de milioane de euro”, a declarat Haralambie Vochitoiu, senator din Valea Jiului.

Sindicalistii au fost sceptici când au aflat cã ar veni cineva cu bani sã le preia minele, dar nu au renuntat la ideea de  verifica aceastã ipotezã. CEH cheltuieste acum trei lei ca sã producã de un leu, iar sindicalistii din minerit vor sprijin în al ceasul al 12-lea.

“Dupã 4 ani în care tara asta a fost guvernatã prost în ceea ce priveste Complexul Energetic Hunedoara suntem într-o situatie în care nu prea mai avem ce face. În conditiile acestea noi vã adresãm dumneavoastrã, parlamentarilor din judetul Hunedoara, un ultim apel pentru a încerca sã legiferati într-o Românie care este membrã a Uniunii Europene legi care sã apere producãtorii de energie electricã clasici si care sã asigure independenta sistemul energetic national. Am fost lãsati încã din 2012 de când s-a înfiintat CEH sã ne batem pe piatã cu energia regenerabilã pe care o subventioneazã fiecare român cu energie produsã în termocentrale care tehnologic este produsã mult mai ieftin decât cea a noastrã si în aceste conditii CEH a ajuns în insolventã, iar falimentul nu reprezintã un viitor prea îndepãrtat. Ce credeti cã mai puteti sã ne garantati cã puteti sã faceti pentru a salva din cele 2000 de locuri de muncã care se vor pierde din minerit si pentru cele 1000 de locuri de muncã care se vor pierde din energie în perioada imediat urmãtoare. Cele mai multe vor fi de la Mintia, acolo se discutã de peste 700 de disponibilizãri, iar la Paroseni de peste 250. sunt foarte multe locuri de muncã care vor dispãrea pânã la alegerile parlamentare, iar celelalte 2000 de locuri de muncã se vor pierde treptat, pe parcursul programului de închidere dacã acest lucru se va împlini asa cum au decis guvernantii”, i-a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele, senatorului hunedorean Haralambie Vochitoiu.

„Sperãm ca sã mergem împreunã la ANRE si huila energeticã sã aibã un câstig. Senatorul Vochitoiu trebuie sã denmonstreze cã toate cele spuse de dumnealui se adeveresc, fiindcã cetãtenii Vãii Jiului nu se vor mai lãsa înselati si noi vom comunica situatia”, a declarat si Ion Ciubotaru, lider al sindicatului Muntele.Reprezentantul ANRE a recunoscut, în cadrul unei convorbiri telefonice cu senatorul din Petrosani, cã ar putea fi introdusã acea taxã pe facturi, pentru sustinerea mineritului, dar numai printr-o vointã politicã a guvernului, care trebuie sã dea o hotãrâre în acest sens.

Monika BACIU
Diana Mitrache

3 comentarii la „CEH se îndreaptã spre FALIMENT, sindicalistii spre politicieni

 • 16 mai 2016 la 07:06
  Permalink

  Cine au ajuns Sa dea solutii pt minerit SI energie ! Vai mama lor !

  Răspunde
 • 16 mai 2016 la 09:31
  Permalink

  SINDICATELE AU PUS LACATUL PE MINERIT ,DUPA CCM DIN 2014, FUNCTI BINE PLATITE FARA A MUNCII{DELEGAT SINDICAL ,INSPECTOR SOCIAL},DUBLAREA SALARIILOR SEFIILOR,GREVE ,PROTESTE ,FARA RECUPERARI DE PREJUDICIU , ,,,, IAR ACUM VAND GOGOSI ? APROPO ACESTI PENSIONABILI .PLEACA CU ORDONANTA ,DAR SPER CA CEHUL SA LE ASIGURE SI FINALIZARE LUCRARILOR INCEPUTE LA CABANE SI VILE .ASA E OMENESC.SA NU LASAM LIDERII LA GREU

  Răspunde
 • 16 mai 2016 la 14:26
  Permalink

  Unde era cocalaru belit asta de Vochitoiu in ultimi patru ani ? NU cumva era tot in guvernare penala Ponta. Atunci nu avea nici o idee creata in legatura cu salvarea mineritului ?
  Acum la lovit subit interesul fata de salvarea mineritului, acum inainte le alegeri.
  Oameni buni !
  NU va luati dupa cretinul asta, individul este un mediocru la limita imbecilismului si un profitor ordinar de conjuctura.
  Tot ce incearca cretinul asta sa va promita este doar praf in ochii prostilor si nimic alceva.
  Sper ca de aceasta data oameni din Valea Jiului, sa inceapa sa inteleaga ca cei care se vor acum alesi si promit tot felul de bazaconi si aberatii, sunt tot aceiasi incompetenti mediocri si penali alesi in urma cu cativa ani, tot de voi cretinilor [Acea parte care voteaza ca vitele in masa, fara constinta publica !!!].
  Alesii nostii nu s-au schimbat mult ci doar si-au tras masini noi case, trenuri si burta ca porcii, in rest nici o deosebire intre cel de ieri si cel ce azi.
  Si nu uitai ! Aveti dreptul sa-i pocniti peste bot la alegeri.
  Fiecare vot conteaza!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.