Scolile din tara au ajuns batalioane de razboi. Ministerul Educatiei incearca sa stopeze aceste actiuni negative prin implicarea parintilor, dascalilor, dar si a ONG-urilor.

Reprezentantii Ministerului Educatiei au publicat un raport vizavi de violentele raportate in scoli in ultima perioada. Ingrijorator este faptul ca acest fenomen este in crestere. Si in unitatile de invatamant din Valea Jiului exista astfel de probleme, insa nu sunt la fel de accentuate precum in alte zone ale tarii.

“Violenta in scoli este un fenomen in crestere. Elevii au anumite manifestari datorita televizorului, a internatului si din cauza ca nu sunt supravegheati. La noi in scoala nu exista cazuri atata de grave”, spune Elena Garjob, directorul scolii Generale IG Duca din Petrosani.

Pentru a contracara astfel de evenimente ar trebui ca si parintii sa se implice mai mult in educatia copiilor. Totodata, la nivelul unitatilor de invatamant exista si camere de supraveghere, insa de cele mai multe ori acestea sunt insuficiente.

„Pentru a preveni astfel de incidente neplacute trebuie o supraveghere mai atenta din partea parintilor. La noi (la scoala/n.r.) exista supraveghere video care ne ajuta foarte mult. Astfel ii putem depista pe elevii care fac anumite pagube”, mai spune directorul institutiei de invatamant.

Si reprezentantii Ministerului Educatiei se implica in acest proces de stopare a violentei in scoli. Conform datelor preliminare raportate de inspectoratele scolare judetene pentru ultimele 3 luni (martie – mai 2012), numarul cazurilor de violenta (consum de alcool, discriminare si insusire de bunuri gasite) petrecute in scolile din Romania a fost de 4131.

Raul IRINOVICI