INSEMEX va pregãti câini pentru detectia de explozivi

Cercetãtorii de la INSEMEX Petrosani si expertii în dresaj canin de la Sibiu vor sã facã un parteneriat prin care sã antreneze câini special pentru detectarea explozivilor. Câinii de rasã vor veni la poligonul de încercare de la Petrosani si, dupã o perioadã de dresaj, vor fi capabili sã detecteze astfel de substante si sã reactioneze corespunzãtor.

În contextul global actual, unde detectia explozivilor este absolut necesarã, cercetãtorii de la INSEMEX îsi pun la dispozitie poligonul si cunostintele, pentru a crea o rasã de câini antrenati special pentru a detecta astfel de substante. Câinii vor veni la de Centrul chinologic din Sibiu, iar poligonul le va fi pus la dispozitie, lor si dresorilor lor.

„Am avut o solicitare. Preliminar, am avut o întâlnire cu reprezentantul conducerii Centrului chinologic de la Sibiu. Ei vor sã dezvoltãm o colaborare în sensul în care acei câini pe care ei îi dreseazã sã poatã sã fie capabili sã detecteze toate gamele posibile de explozivi susceptibile de a fi întâlnite pe piatã, pe baza mirosului, urmând ca noi sã le punem la dispozitie poligonul nostru de testare al explozivilor. În situatiile în care avem anumite tipuri de explozivi la certificare si, de asemenea, va fi vorba si despre un dresaj al acestor câini, care sã se familiarizeze, treptat, cu zgomotele produse de explozii”, a spus Artur Gãman, director general INCD INSEMEX Petrosani.

În Petrosani existã un poligon special folosit de expertii INSEMEX pentru testarea explozivilor si acolo se va face pe viitor dresajul acestor câini. Sunt câini politisti de rasã, antrenati pentru diverse misiuni si care se vor specializa si în ceea ce pare a fi temerea mondialã, explozivii care ar putea fi folositi în atentate teroriste.

Diana Mitrache

Advertisements