Timp de 3 zile, cercetãtorii din Petrosani au fost gazde ale colegilor lor din toatã Europa, în cadrul unui program care a vizat problemele si noutãtile aduse de explozivi.

La poligonul de încercare de la INSEMEX le-au fost prezentate noutãti în exoloatarea si verificare unor tipuri de materiale explozive si normativele de exploatare, iar la Sibiu a avut loc o masã rotundã pe teme de interes.

„Anul acesta am reusit sã fim gazdele Forumului organismelor notificate de cãtre Comisia Europeanã pentru directivele europene de explozivi de uz civil, respectiv directiva de articole pirotehnice. Este o întâlnire care se desfãsoarã anual. Suntem membri cu traditie ale acestor forumuri si participãm si la întâlnirile lor, în mod regulat”, a declarat Artur Gãman, director general INCD INSEMEX.

Toti specialistii în domeniu din Europa au venit la poligonul din Petrosani, unde au putut sã vadã care este capacitatea de lucru a specialistilor nostri în domeniul explozivilor, iar timp de 3 zili s-a discutat cu precãdere despre articolele pirotehnice.

„Luni, în 9 mai, am avut prima întâlnire. Au participat specialisti din toate aproximativ toate statele Europei si s-au discutat aspectele delegate de Directiva de explozivi de uz civil. Ieri a avut loc deplasarea în teren si vizitarea facilitãtilor de încercare si testare din cadrul INSEMEX, cu precãdere a facilitãtilor din poligonul de explozivi si articole pirotehnice, pe care noi îl detinem”, a mai spus directorul INSEMEX Petrosani, gazdã a întâlnirii europene. Cercetãtorii de la INSEMEX spun cã noutatea anului 2016 în acest domeniu este legatã de o nouã directivã care se referã la explozivi si modul lor de exploatare a explozivilor de uz civil. „Noi am implementat-o, am fost auditati de cãtre organismul national de evaluare RENAR, urmând ca în maxim o sãptãmânã sã fim renotificati de cãtre Comisia Europeanã pentru gestionarea acestor domenii”, a conchis Artur Gãman.

Diana Mitrache