În paralel cu povestile din Divizia „A”, vom prezenta periodic si momente memorabile cu partide din Diviziile „B” sau „C”, unde de-a lungul anilor în Valea Jiului au evoluat echipele Jiul Petrosani, Minerul Lupeni, A.S. Paroseni Vulcan, Minerul Uricani, Stiinta Petrosani, C.S. Aninoasa, Minerul Vulcan, Inter Petrila, Minerul Bãrbãteni.

55 de ani (1961) de la primul baraj pentru Divizia „C” (I)

De cele mai multe ori, pentru promovarea din campionatul judetean al Ligii a IV-a (fosta Divizia „D”) s-au dat acele jocuri de baraj interjudetene. Acum, în preajma finalului Ligii a IV-a Hunedoara, când echipa campioanã (Soimul Bãita? Hercules Lupeni?) va sustine un joc de baraj, tur-retur, pentru promovarea în Liga a III-a, ne-am propus sã vã prezentãm cronologic jocurile de baraj sustinute de echipele din Valea Jiului.

  1. Vulcanul, baraj pentru „B”

În editia 1960-1960 încã nu se reînfiintase Divizia „C”, câstigãtoarele pe regiuni dând baraj direct pentru Divizia „B”.Astfel, câstigãtoarea Seriei Valea Jiului a campionatului regional, Minerul Vulcan, va fi într-un baraj tur-retur cu Muresul Deva, câstigãtoarea Seriei Valea Muresului. Pe 18 iunie 1961, la Vulcan, scorul va fi 1-1, iar în retur la Deva, Muresul a învins cu 1-0. La Vulcan – antrenor era Tudor Paraschiva – jucau, printre altii, Brânzã, Pall I, Rãsnitã, Cotroazã, Serban, fratii Melinte sau Dumitrascu.

1973.Din nou Vulcanul rateazã!

Nici 12 ani mai târziu, sub comanda antrenorului Nicolae Chiceanu, Minerul Vulcan nu reuseste sã treacã de Dacia Orãstie, pierzând jocul de baraj cu echipa din Valea Muresului.

  1. Din a treia încercare

La finalul editiei 1976-1977, cu antrenorul Gheorghe Kotormany la timonã, Minerul Vulcan încheie pe primul loc, cu o echipã în care jucau Vilut Oltean, Cãtuti, Haidu, Pecsar, Stoenescu, Iacov, Aruncuteanu etc. trecând de Libertatea Arad, 1-2 în deplasare si 3-0 pe teren propriu. În sfârsit, Minerul Vulcan ajunge în Divizia „C”, unde va rãmâne pânã în 1992.

  1. E rândul Aninoasei

Fostã componentã în Diviziile „C” (1946-1947) si „B” (1947-1948), dupã un con de umbrã prin campionate regionale, Minerul Aninoasa va reusi în urma unui dramatic baraj tur-retur în iulie 1981, când dupã 0-3 la Constructorul Timisoara, echipa revine spectaculos pe terenul de la Aninoasa, în fata a 4.000 de spectatori, revenind la 3-0 si apoi la lovituri de la 11 m, 6-1 si promovarea în „C”! Aici a rãmas pânã în 1984, reuseste din urmã cu trei sezoane apartinând lui Fodor, Emil Dobrescu, Pãrãusan, Doja, Szatmari, Tismãnaru precum si antrenorilor Gheorghe Anisia si Gheorghe Cosma.

Genu TUTU