În cel mult douã sãptãmâni va fi stabilit exact termenul la care 145 de oameni vor iesi din sistemul minier al Vãii Jiului. Mai trebuie o singurã aprobare de la ministerele de resort si minerii vor semna preavizul, fãrã sã li se opereze, de aceastã datã, si servicii de preconcediere.

Practic, acum activitatea din minele neviabile este deja reorganizatã, pentru cã în câteva sãptãmâni mai multe posturi vor fi vacantate de cei care pleacã. Si la Petrila si la Paroseni sau la Uricani, oamenii s-au înscris pe listele de disponibilizare, iar cei mai multi sunt deja în pragul pensiei.

„Noi am fãcut deja o evaluare la nivelul societãtii, cu persoanele care pãrãsesc sistemul dupã aparitia bugetului de venituri si cheltuieli si chiar am început o micã formã de reorganizare a locurilor de muncã, astfel încât sã tinem cont de aceste 145 de persoane care vor pãrãsi sistemul”, a declarat Aurel Anghel, director general SNÎMVJ.

Totul se restrânge treptat si mai este nevoie acum de un singur aviz. Apoi, minerii intrã în preaviz. „În cazul în care acest buget se finalizeazã în douã sãptãmâni, spunem noi cã, o datã cu 1 iulie va fi prima zi de preaviz. Nu pot estima date certe, pânã la aparitia bugetului de venituri si cheltuieli, când vom stabili data exactã a concedierilor din sistem a angajatilor nostri”, a mai spus Anghel.

Minerii care vor pleca sunt în pragul pensiei si, de aceastã datã, nu vor beneficia de servicii de preconcediere. „Având în vedere cã numãrul persoanelor care pleacã în acest an este mai mic, am prevãzut sume pentru anul viitor, când vom avea mai multi disponibilizati. Atunci vor fi cursuri de reconversie profesionalã. Anul acesta, dintre cei 145 care pãrãsesc sistemul, majoritatea a fãcut cursurile de reconversie, iar anul viitor aceasrtã activitate va fi mai detaliatã”, a conchis directorul SNÎMVJ.

Activitãtile miniere se restrâng cu fiecare sãptãmânã si la Petrila, unde se rambleazã puturile de minã si la Paroseni si la Uricani. Totusi, cei care pleacã vor fi înlocuiti cu altii, care sã le poatã suplini lipsa, fãrã sã afecteze restul activitãtii din subteran sau de la suprafatã.

Diana Mitrache