România poate fi sanctionatã dur de Comisia Europeanã din cauza gropii de gunoi de la Vulcan. Aceasta mai are autorizatie de functionare pânã în luna iulie a acestui an, iar dacã dupã aceastã datã nu va fi închisã România poate intra în procedurã de infringement, iar amenda zilnicã ar fi de 200 de mii de euro. Totodatã si Autoritatea pentru Protectia Mediului poate sanctiona municipalitatea pentru neconformarea la cerintele de mediu.

“Noi ne-am angajat cã vom depune proiectul pe POIM pentru infrastructurã în aplicatia 2014-2020 pentru cã sunt bani pentru deseuri, dar acum toatã responsaibilitatea stã în sarcina celor de la Vulcan care trebuie sã rezolve situatia terenului. Dacã devin eligibili cu terenul, noi putem promova proiectul pe închidere, iad dacã nu devin eligibili groapa de gunoi nu va putea intra pe program de închidere, iar în acest caz, vor trebui sã închidã groapa de gunoi pe banii primãriei”, a declarat Dan Stoian, administratorul public al Consiliului Judetean Hunedoara.

România riscã sã fie sanctionatã dur de Comisia Europeanã pentru neînchiderea gropii de gunoi, iar administratia localã de la Vulcan va trebui sã plãteascã nota de platã. Groapa de gunoi de la Vulcan detine autorizatie de functionare pânã în luna iulie a acestui an. dacã dupã aceastã datã locatia nu este ecologizatã, administratia vulcãneanã poate plãti sute de milioane de lei Comsiei Europene

“Pot primi amendã de la APM, dar mai grav este faptul cã România riscã infringementul si o amendã de 200 de mii de euro pe zi de la Comisia Europeanã. Mingea e la ei în curte”, a mai spus sursa citatã.

Celelalte gropi de gunoi din judet au fost închise printr-un proiect derulat de Consiliul Judetean Hunedoara. Deponeul ecologic de la Bârcea Mare a fost construit în mai putin de un an, iar finantarea proiectului a fost asiguratã din fonduri europene.

Valoarea investitiei este de aproximativ 21 de milioane de euro, iar obiectivul face parte din sistemul de management integrat al deseurilor din judetul Hunedoara, a cãrui valoare este de peste 56 de milioane de euro. La Petrosani este o statie de sortarea deseurilor.

Monika BACIU