Caldura face deja victime! Zilnic, la Urgenta ajung oameni care nu se protejeaza suficient impotriva soarelui arzator.

Atunci cand iesim din casa, de preferat ar fi sa avem imbracaminte potrivita, ochelari de soare, ceva de protectie pe cap si mai ales, sa nu uitam sa ne hidratam corespunzator. Cum cei mai multi nu respecta aceste sfaturi, in Serviciile de Urgenta, in ultimele zile vin pacienti cu tot felul de afectiuni din cauza expunerii la razele directe ale soarelui si nu numai.  “Am avut persoane cu reactii alergice dupa expunerea la radiatiile solare. De aceea, facem o solicitare ca oamenii, in orele de varf sa evite expunerea directa, sa iasa din case dimineata si seara, in special cei cardiaci. Totusi, cei care vor sa stea la soare, la fel, trebuie sa o faca dimineata sau seara, dar nu in apa, pentru ca acolo radiatiile sunt mult mai puternice”, ne-a declarat dr. Liliana Dumitru, medic la UPU – MURD Petrosani.

In caldura arzatoare de la jumatatea zilei, oamenii cauta orice colt de umbra pentru a se adaposti. Parcurile din Valea Jiului sunt pline, insa nu toate bancile sunt ocupate. Cele mai vanate sunt cele care sunt cat de cat adapostite de umbra copacilor, pe cand cele care sunt direct la soare, sunt mai mereu goale. “Incerc sa stau la umbra, ca altfel nu rezist, nu suport caldura”, ne-a spus o batranica din Parcul Carol Schreter.

“ªtiu ca ar trebui sa stau in casa, dar nu am ce face, asa ca mai bine vin in parc si stau si eu mai mult pe la umbra ”, ne-a spus o alta doamna trecuta de a doua tinerete.

Reprezentantii administratiei locale de la Petrosani au afirmat ca in cele mai circulate zone ale localitatii vor pune corturi de prim ajutor si vor infiinta puncte de distributie a apei potabile. De altfel, cateva astfel de puncte exista deja de multa vreme. In parcul Carol Schreter sunt functionale cismele de unde oamenii pot bea apa oricand.

Luiza Andronache