”Da, este o procedurã de promovare. Practic, Nicolae Diaconu s-a ocupat de acest

serviciu, dar fãrã banii aferenti. El este inspector compartiment energetic. Serviciul nu a avut sef, doar pe vremuri când am luat licentele, dar nu l-au mai agreat consilierii (…) Pot participa si persoane din afara primãriei” – Toma Vãrgatu, secretarul Primãriei Petrila.

Un text apãrut în presa localã si pe site-ul orasulpetrila.ro se aratã cã ”Primãria Orasului Petrila  anuntã concurs de promovare pentru ocuparea  functiei publice de conducere vacantã de sef serviciu al Serviciului Energetic”, în data de 27 mai 2016. Anuntul cuprinde conditiile de participare, bibliografia specificã si actele necesare. Doar cã unui doritor, specialist în ale energiei, i-a atras atentia formularea ”concurs de promovare pentru ocuparea functiei” si nu simplu – concurs de ocupare a postului precizând cã sigur este vorba de vreun cadou/recompensã/avansare a unui angajat din cadrul Primãriei Petrila.

1-1

De la secretarul institutiei, Toma Vãrgatu, am aflat cã respectivul Serviciu Energetic nu a avut sef niciodatã, exceptând perioada când s-au obtinut licentele pentru înfiintarea unui asemenea birou. Am întrebat direct dacã este un concurs gen formalitate impusã de lege, pentru a-l numi în functia de conducere pe cunoscutul Nelu, adicã Nicolae Diaconu, inspectorul energetic al primãriei. De precizat cã respectivul serviciu are în componentã pe Nelu Diaconu si trei electricieni.

”Da, este o procedurã de promovare. Practic, Nicolae Diaconu s-a ocupat de acest serviciu, dar fãrã banii aferenti. El este inspector compartiment energetic. Serviciul nu a avut sef, doar pe vremuri când am luat licentele, dar nu l-au mai agreat consilierii… ” – a declarat Toma Vãrgatu, secretarul Primãriei Petrila.

Când am explicat cã am cerut aceste precizãri pentru cã erau interesati de concurs specialisti din afara primãriei, dar care au fost derutati de formularea anuntului ”concurs de promovare”, Toma Vãrgatu a încercat sã dreagã busuiocul altora si a precizat cã poate fi vorba de o formulare care lasã de dorit, dar pot participa si persoane din afara primãriei. O parte dintre consilieri si angajati ai Primãriei Petrila sustin cã postul de conducere în discutie este inventat pentru Nelu Diaconu, pentru cã serviciile din domeniu sunt prestate de SC Diacom si Edil, care sunt plãtite pentru prestatiile lor, iar primãriei îi era suficient un inspector pentru stabilirea necesarului plus receptie lucrãri si vreo doi electricieni pentru remedieri minore.

Se pare cã Nelu este un om de bazã pentru conducerea administrativã, plin de initiativã, activ/bãgãret. Cu aceastã ocazie am aflat, printre multe altele, cã fondurile UNDP – Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare România pentru eficienta energeticã a gospodãriilor în  comunitãtile locale cu venituri mici (avelopãri locuinte) – sunt secrete pentru cine doreste sã stie costurile, pentru cã, spun sursele, fondurile sunt aduse de Nelu. Si cum conducerea primãriei este apreciatã pentru aveloparea, la Petrila, a celor mai multe blocuri comparativ cu restul localitãtilor din Valea Jiului, este de înteles valoarea lui Nelu. S-a mai amintit despre niste stâlpi de iluminat fãrã autorizatie, de bransamente la curent ilegale puse în sarcina lui Nelu Diaconu pentru care nu ni s-au adus dovezi, dar am fost asigurati cã le vom avea dupã campania electoralã.

Ileana Firtulescu