Ziua pãcãlelilor a trecut, dar urmeazã luna pãcãlelilor. Candidatii pentru functia de primar vor scoate artileria grea, iar în aceastã lunã vom auzi cele mai multe promisiuni, cele mai multe sloganuri de campanie.

Fiecare vine cu un proiect pentru dezvoltarea comunitãtii, fiecare va vrea sã creeze locuri de muncã, Raiul pe pãmânt, numai în speranta de a mai smulge câteva voturi pentru a-sI asigura câstigul. Începe campania electoralã si fiecare candidat va încerca sã îsi atragã cât mai multi votanti. Unii vin cu promisiuni, altii vor veni cu bagajul de actiuni întreprinse pânã acum, însã un singur lucru e cert. Cu totii, indiferent de nume sau partid vor încerca sã îi convingã pe alegãtori sã punã stampila pe numele lor. Într-o lunã de campanie vom auzi câte’n lunã si în stele, dar depinde de fiecare sã discearnã, fãrã a se lãsa influentat de cadourile interzise de anul acesta, precum pixurile, gãletile sau gãinile. Nu tot ce zboarã se mãnâncã…

“Urmãtoarele tipuri de actiuni si materiale de propagandã electoralã nu mai sunt permise de prevederile legale în vigoare în timpul campaniei electorale: vehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie, vehiculele care difuzeazã materiale audio, în mers sau stationar, spectacole, serbãri, focuri de artificii, bannere, mesh-uri, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare directionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, panouri publicitare mobile, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasã, publicitate pe vehicule”, se aratã în ghidul de finantare a campaniei electorale din anul 2016.

Mark Twain în urmã cu mai bine de 100 de ani spunea cã „dacã prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lãsa sã votãm”. Poate e adevãrat, poate nu, dar potrivit Constitutiei României fiecare cetãtean român are dreptul de a vota, mai putin “debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã, la pierderea drepturilor electorale”.

La Petrosani si peste tot în Valea Jiului au fost stabilite locurile în care va fi permis afisajul electoral, iar fiecare candidat trebuie sã respecte aceste reglementãri, în caz contrar poate fi sanctionat. În aceastã lunã candidatii vor putea fi vãzuti pretutindeni, vor face bãi de multime, vor lua la pas fiecare cartier, nicio alee nu va fi uitatã, dar dupã alegerile locale se va asterne din nou linistea. Cu aceeasi sau cu alti primari va fi liniste.

Monika BACIU