Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judetean Hunedoara, organizeazã joi, 5 mai 2016, vernisajul unei expozitii de artã decorativã intitulatã „Piatra, formã si culoare”, ce prezintã publicului 30 de lucrãri realizate de artista Ioana Andrei.  Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00, în spatiile special destinate artelor vizuale din Palatul Magna Curia.

Expozitia se doreste a fi un alt fel de manifestare si de limbaj artistic, unice, cel putin in România. Aceastã artã deosebit de minutioasã, reprezintã pânã astãzi o plãcutã preocupare transformatã într-un real mestesug care presupune multã rãbdare, migalã si pasiune.

„Ioana Andrei promoveazã un gen de artã vizualã cu o mare putere de expresie care rezultã din simtirea pietrei la un nivel care transcende senzorial si îmbinã adresarea simplã, vizavi de perceperea materialului brut, cu un sentiment al complexitãtii unui univers prea putin explorat pânã în prezent. Artista foloseste în mod insolit pietrele albe din Mediterana, negre din Malaga, rosii, verzi, albastre, ocru sau gri din râurile Muntilor Carpati, pentru transmiterea de emotii si sentimente, eliberând energiile acumulate de lava înghetatã si slefuitã de apa muntilor si a mãrilor de-a lungul mileniilor. Aplicând în mod instinctual principiile artelor decorative – repetitia, alternanta, ritmurile ascendente sau descendente – creeazã armonii cromatice în game calde pe care le întâlnim în subiecte de inspiratie zoomorfã, vegetalã, antropomorfã. O altã sursã de inspiratie o constituie arta popularã româneascã, cu trimiteri cãtre arta brâncusianã – coloana infinitului”, afirmã curatorul expozitiei, Camelia Gabor, muzeograf în cadrul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva.