Sindicatele miniere din Valea Jiului au reinceput lupta in instanta pentru reprezentativitate. La mijloc este influenta pe care o au pe langa Compania Nationala a  Huilei Petrosani si, nu in ultimul rand, banii din cotizatiile minerilor. Cine castiga reprezentativitatea la nivelul Companiei Nationale a Huilei Petrosani acapareaza si cotizatiile platite de minerii din Valea Jiului.

Asta pe langa influenta pe care o dobandeste formatiunea sindicala la nivelul CNH, ceea ce a adus ani de zile si fonduri frumoase an buzunarele liderilor de sindicat. Asa s-a intamplat pe vremea in care Liga Sindicatelor Minere Valea Jiului reprezenta interesele minerilor in negocierile cu oficialii, dar si cand acest lucru a fost transferat, prin sentinta judecatoreasca, catre Sindicatul Muntele, desprins cu scandal din Liga. In urma cu o luna, LSMVJ a reusit sa lase fara reprezentativitate Sindicatul Muntele, dupa ce a contestat, la Tribunalul Hunedoara, sentinta pronuntata de Judectaroria Petrosani. Magistratii Tribunalului Hunedoara au admis recursul formulat de Uniunea Nationala a Muncii Valea Jiului, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si Radu Voina – presedintele Sindicatului de Paza „Vulturul”, afiliat la LSMVJ, care contestau decizia Judecatoriei Petrosani privind acordarea de reperezentativitate pentru Sindicatul „Muntele”, condus de Petre Nica. Iar cei de la Muntele au introdus, imediat o noua actiune la Judecatoria Petrosani, indreptata impotriva Companiei Nationale a Huilei Petrosani. La termenul de miercuri, magistratii au admis cererile de interventie formulate de 4 persoane, direct interesate in aceasta cauza, si a pronuntat un nou termen de judecata, pentru data de 4 iulie.

Lupta se da pentru banii minerilor

Asa cum spuneam, lupta pentru reprezentativitate este extrem de mare din cauza influentei si a banilor, asa ca fiecare a decis sa se alieze cu importante organisme sindicale, care sa le dea greutate. Aproape defuncta sindicatele afiliate la LSMVJ au fugit in bratele BNS si mai nou si la Federa?ia Sindicatelor Libere Energetica, cei care au reprezentativitate la nivel national pe sectorul respectiv, acordata, insa, de  un alt tribunal decat cel din Bucuresti, asa cum ar fi fost normal. De aici au primit imputernicire s? renegocieze  contractul colectiv de munca, iar liderii din LSMVJ spera sa obtina pentru ortaci cel putin drepturile pe care acestia le aveau pana inainte de 1 ianuarie 2011. In schimb, cei de la „Muntele” au formulat cerere catre uniunea sindicala a gorjeanului Marin Condescu, la care unii dintre ei au mai fost, dar au fost dati afara pe motiv ca nu si-au platit cotizatiile aferente.

Sumele aflate in joc nu sunt deloc mici, iar cine castiga isi atrage si minerii de partea sa. De exemplu, la ora actuala, Sindicatului Muntele aduna, luna de luna, 5.560 de cotizatii din Valea Jiului. In cifre, pentru o singura unitate miniera ar fiu vorba despre peste 10.000 de lei lunar, iar de la Lupeni spun persoane bine informate vorbim despre cotizatii de peste 20.000 de lei lunar. Pe ce se duc banii? Doar liderii minerilor ar putea raspunde, cu exactitate, la aceasta intrebare, intr-un acces de sinceritate. Ceea ce pana acum nu s-a intamplat!

Carmen Cosman