Îsi pun la dispozitie propriile autoturisme pentru a duce pelerinii la mormântul lui Arsenie Boca. Fenomenul “Arsenie Boca” ia amploare în întreaga tarã, astfel sunt persoane care sperã sã obtinã câstiguri frumoase de pe urma Sfântului Ardealului.

În acest sens, mai multe persoane din întreaga tarã îsi oferã serviciile pentru a aduce pelerinii la mormânul lui Arsenie Boca, iar internetul abundã de astfel de anunturi.

“Excursie 2 zile la Mãnãstirea Prislop,mormântul lui Arsenie Boca, 200 lei de persoanã. Pretul include doar transportul. Plecarea sâmbãta, ora si celelalte detalii se stabilesc de comun acord. Fiecare persoanã este luatã de la domiciliu si adusã la domiciliu. Sofer profesionist, 45 ani, permis de conducere din 1991, cu foarte multã experientã. Masina Opel break, spatioasã. Se pot organiza excursii si la alte manãstiri”, se aratã într-un anunt.

“Organizez curse de pelerinaj la Mãnãstirea Prislop, la mormântul pãrintelui Arsenie Boca, cu masina, grupuri 4 persoane, plecare este din Brasov. Se viziteazã manãstirea Prislop (mormântul lui Arsenie Boca si pestera Sfântului Ioan de la Prislop) si manãstirea Sâmbãtã de Sus (Brâncoveanu)”, se aratã într-un alt anunt. Pentru a fi convingãtori, transportatorii pun si poze cu autoturismele cu care îi vor transporta pe pelerini.

Cercetare

Episcopia Devei si Hunedoarei a gãzduit, la sfârsitul sãptãmânii trecute, prima sedintã de lucru a comisiei teologice mitropolitane speciale care cerceteazã viata si activitatea pãrintelui Arsenie Boca.  Episcopia confirmã, astfel, demersurile în vederea canonizãrii duhovnicului care a slujit în anii 1940 la Mãnãstirea Brâncoveanu si la Mãnãstirea Prislop. Arsenie Boca (1910 – 1989) este considerat una dintre personalitãti ale românilor, în ultimul secol. A fost pãrinte ieromonah, teolog si pictor de biserici, staret la Mãnãstirea Brâncoveanu din Sâmbãta de Sus si apoi la Mãnãstirea Prislop. Odatã cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atentia Securitãtii cã opozant al regimului. Pânã la sfârsitul anilor 1950, staretul a trecut prin calvarul anchetelor si al arestãrilor. A fost închis la Securitatea din Brasov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timisoara si Oradea. Dupã eliberarea din temnitele comuniste, Arsenie Boca nu si-a mai putut relua activitatea de preot.

Monika BACIU