Mina Lupeni îngroapã 10 milioane de euro

Mina Lupeni îngroapã circa 10 milioane de euro si odatã cu ea si o afacere controversatã. Mina Lupeni urmeazã a fi închisã, însã în urmã cu aproape 10 ani aici s-au îngropat 8 milioane de euro într-un complex mecanizat. În toamna anului 2006, CNH Petrosani a organizat o licitatie internationalã pentru cumpãrarea unui complex tehnologic de extractie a minereului de cãrbune.

În caietul de sarcini, oficialii CNH Petrosani au stabilit drept conditie obligatorie pentru participarea la aceastã licitatie ca furnizarea întregului utilaj sã se facã de cãtre o singurã societate în douã etape. Aceastã conditie a limitat accesul producãtorilor români la licitatie, iar rezultatul a fost acela cã echipamentele cumpãrate de la firma polonezã Kopex au fost mai scumpe cu cel putin 1,2 milioane de euro decât cele similare produse în România.

O sectie mecanizatã SMA2 produsã în România costa la vremea respectivã 23.000 de euro, în timp ce compania huilei a plãtit firmei poloneze 39.500 de euro pentru aceeasi sectie mecanizatã, conform datelor din contractul de modernizare a minei. La 72 de sectii, cât prevedea contractul de achizitie rezultã 1,2 milioane euro, diferenta de pret. Pe lângã toate acestea polonezii au livrat echipamentul si cu întârziere echipamentele, astfel încât complexul tehnologic nu a putut fi utilizat decât cel din septembrie 2007. La vremea respectivã conducerii CNH nu i s-a pãrut nimic în neregulã la aceastã licitatie, ba mai mult sustinea cã „este pentru prima datã dupã 1989 când se face o investitie în totalitate, adicã 100 la sutã, din strãinãtate în mineritul din Valea Jiului. Este prima investitie adevãratã, care nu este un paleativ”.

Contracte de zeci de mii de euro

În ultimii ani, Complexul Energetic Hunedoara a cheltuit sute de mii de euro pentru complexul mecanizat, bani care au intrat în conturile polonezilor. Ultima achizitie dateazã chiar din luna februarie  a acestui an, dupã ce societatea energeticã a intrat în insolventã. La data de 9 febriuarie 2016, CEH a atribuit un contract în valoare de 171.555.54 RON, fãrã TVA cãtre firma Kopex din Polonia pentru “furnizare piese de schimb pentru combina miniera de abataj KSW-460 NE”. potrivit caietului de sarcini, CEH a solicitat mai multe piese de schimb printre care duze, garnituri, sisteme de comunicare si comuntatoare. Cu un an mai devreme, adicã în 5 februarie 2015, CEH a mai plãtit 254,045.02 de lei cãtre KOPEX MACHINERY SA tot din Polonia pentru “servicii service post garantie la combina KSW-460NE”. Polonezii  par a fi specializati si în furnizarea de transportoare cu raclete.În anul 2014, acestia au câstigat un contract în valoare de 505.846 RON pus la bãtaie de CEH pentru “furnizare piese de schimb transportoare cu raclete tip tagor”

La sfârsitul anului 2013, CEH a scos 41 de mii de euro pentru piesele necesare complexului mecanizat livrat la mijlocul anilor 2000 de polonezii de la Kopex.  Astfel, Kopex Machinery Polonia si-a adjudecat, pe 31 decembrie, licitatia organizatã de CEH pentru furnizare ansamblu convertor de freceventã inclusiv servicii de montare si punere în functie a produselor pe combina de abataj tip KSW 460 NE.

Mina Lupeni, pierderi de 70 de milioane

Unitatea minierã de la Lupeni produce cele mai mari pierderi. Doar pentru anul acesta sunt preconizate pierderi de 69.900.000 doar la mina Lupeni. Potrivit administratorului judiciar “aceasta înseamnã cã activitatea minierã la exploatãrile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este nerentabilã din punct de vedere economic. Iar acest fapt încalcã Legea 85/2003 – Legea Minelor, care prevede la art. 51: Al.(1) „Activitatea minierã de exploatare a unui zãcãmânt înceteazã când: …… c) exploatarea a devenit nerentabilã economic”.

În sase ani, productia de cãrbune din Valea Jiului a scãzut la jumãtate. Dacã în anul 2008 în Valea Jiului s-au explotatat 2.809.925 de tone de huilã, în 2014 doar  1.583.350 de tone de huilã au ajuns la lumina zilei. Asta înseamnã cã productia de huilã din Valea Jiului în decurs de sase ani a scãzut cu 1.226.575 de tone de cãrbune, adicã s-a înjumãtãtit. Declinul a început din anul 2012, atunci când productia de huilã din Valea Jiului a ajuns la 1.876.062  de tone. De atunci, în fiecare an, minerii din Valea Jiului au început sã scoatã din ce în ce mai putin cãrbune. Astfel, în 2013, productia a fost de 1.839.667 tone, iar în 2014 aceasta a ajuns la 1.583.350 tone.  Paradoxal, în timp ce minerii îsi strigau disperarea cã nu mai au cu ce lucra sau conditiile din subteran le pun viata în pericol, pe stocurile unitãtilor miniere existã echipamente de peste un million de euro, echipamente pe care nu le-a deranjat nimeni pentru a le utiliza.

Monika BACIU

2 comentarii la „Mina Lupeni îngroapã 10 milioane de euro

 • 26 aprilie 2016 la 19:51
  Permalink

  sper ca dna , va chema toti directorii ,de la ceh ,directie ,divizie ,cnh ,snh ,sa fie anchetati si trasi la raspundere ,sau nu ?

  Răspunde
 • 27 aprilie 2016 la 17:56
  Permalink

  Ori cum il ingroapa deoarece unde este amplasat in acest moment nici popa nu il mai dezgroapa.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.