În Valea Jiului alegerile locale pentru functia de primar nu ar trebui sã le dea mari bãtãi de cap actualilor edili. Desi se anuntã o inflatie de candidati, dacã ne luãm dupã sondajele pe care le-au fãcut partidele politice, actualii primari sunt credidati cu prima sansã.

În municipiul Lupeni, deputatul Cornel Cristian Resmeritã (PSD) este creditat cu prima sansã pentru Primãria Lupeni. El candideazã pentru a ocupa locul pe care îl va lãsa liber tatãl sãu, Cornel Resmeritã. Cristian Resmeritã sustine cã ar vrea sã continue proiectele începute de tatãl sãu, Cornel Resmeritã, dar are si o ambitie personalã în ceea ce priveste dezvoltarea localitãtii. Aproape 2000 de lupeneni si-au arãrat sustinerea fatã de Cristian Resmeritã si echipa sa de consilieri, fiind de acord sã-i semneze listele electorale. Pe de altã parte, Cristian Resmeritã se judecã cu Agentia Nationalã de Integritate (ANI), dosarul fiind la Înalta Curte de Casatie si Justitie, dupã ce a  fost declarat în conflict de interese. ANI l-a acuzat pe Cristian Resmeritã în luna ianuarie 2015, cã a încãlcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativã, dupã ce a încheiat un contract prin care fratele sãu a fost angajat în functia de consilier în cadrul Biroului parlamentar din Vulcan. Potrivit ANI, beneficiul patrimonial obtinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de cãtre Lucian Marius Resmeritã, fratele lui Cornel Cristian Resmeritã, a fost de 56.876 lei. Cornel Cristian Resmeritã este deputat din anul 2012, de profesie este profesor, are un doctorat în sociologie, iar în ultima sa declaratie de avere are un teren intravilan de 432 de metri pãtrati în Lupeni, cumpãrat, un apartament în Lupeni, cumpãrat, un apartament în Vulcan,  primit cadou de la pãrinti, o vilã de 243 de metri pãtrati construitã în Lupeni, trei masini (Skoda, Peugeot si Mâzda), un Atv, depozite bancare de peste 300.000 de lei, un cadou de botez de 6.200 de euro. În 2014, deputatul din Valea Jiului trecea în declaratia sa de avere si un cadou de nuntã în valoare de 30.000 de euro. Principalul contracandidat a lui Cristian Resmeritã este Constantin Brânduse (PNL), dar în cursa electoralã mai sunt înscrisi si Adrian Petrar(independent) Nãpãu Stoica (PRM), Dani Bãrbulescu (ALDE), Nicolae Ivãnus, (Alianta pentru Hunedoara/UNPR), David Benedekfi (UDMR).

În municipiul Petrosani actualul primar, Tiberiu Florin Iacob Ridzi, candideazã pentru încã un mandat la Primãria Petrosani. Este primar din anul 2007, când era membru al PD-L. În ultimul sãu mandat, Ridzi a trecut în barca UNPR, ca pe ultima sutã de metri sã aleagã sã candideze în echipa PNL. De profesie este inginer si are si un doctorat în stiinte ingineresti. Tiberiu Iacob Ridzi spune cã are alãturi o echipã experimentatã, care a fost, de-a lungul timpului, rutinatã în problemele administratiei locale. În echipã sã se regãsesc în proportie de 30 la sutã femei, dar sunt si tineri si oameni nou intrati în politicã.

În ceea ce priveste averea, Tiberiu Ridzi nu dã impresia cã ar fi o persoanã bogatã. În ultima sa declaratie de avere din anul 2015 apare cã ar detine o cotã parte dintr-un teren 3.969 mp la Scãrisoara, judetul Olt, o parte dintr-o casã tot de la Scãrisoara, si un apartament în Petrosani împreunã cu sotia. Nu are masinã, si are trei carduri de credit ce însumeazã 38.500 lei. Mai are de la botezul fiicei sale 12.300 de euro si 81.500 de lei. Tiberiu Iacob Ridzi se va lupta în campania electoralã cu Costel Postolache (PSD), Dorina Plescan (Alianta pentru Hunedoara/UNPR), Dorina Nitã (independent), Francisc Gerschner (ALDE) si Toma Ion (PSRO). La Primãria Municipiului Vulcan actualul edil, Gheorghe Ile (PSD) ar mai vrea încã un mandat,adicã al treilea. Pe timpul mandatelor sale de primar municipiul Vulcan si-a schimbat imaginea, dar a avut parte si de investitii controversate, care i-au adus la usã si pe procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Cea mai controversatã investitie este cea din Pasul Vâlcan, respectiv construirea telegondolei care duce spre munte, investitie în care procurorii DNA au verificat modul în care s-au risipit banii publici. De fiecare datã când a fost întrebat despre aceste aspecte Gheorghe Ile a sustinut cã totul a fost legal si cã nu îi este teamã pentru libertatea sa. Potrivit ultimei declaratii de avere, Gheorghe Ile are în proprietate trei terenuri, douã apartamente si douã case de locuit, douã autoturisme, dar si ceasuri, insigne, numismaticã în valoare de 35.000 euro.În campania electoralã principalul contracandidat al lui Gheorghe Ile este independentul Dan Marinescu, dar pentru Primãria Vulcan mai candideazã si Alina Cârstoiu (PNL) si Angela Stoica (Alianta pentru Hunedoara/UNPR).

În orasele Uricani, Petrila si Aninoasa primarii în exercitiu au putine sanse ca sã fie schimbati. La Uricani, primarul Dãnut Buhãescu (PSD) îi are ca si contracandidati pe Constantin Zaharie (PNL), Daniel Biaca (ALDE) si pe Stefan Bãutu (Alianta pentru Hunedoara/ UNPR), la Aninoasa, actualul primar Nicolae Dunca (PSD) îi are de înfruntat pe Ilie Botgros (Alianta pentru Hunedoara/UNPR) si Viorel Hãbian (PNL), iar la Petrila, actualul primar, Ilie Pãducel (PNL) îi are contracandidati pe Vasilicã Jurcã (PSD), Gheorghitã Iorga (PRM), Cristian Câmpean (PND) Zoltan Benke (ALDE) Adrian Andronache (PMP), Gigel Urdea independent.

Marius Mitrache