Petrila rãmâne în continuare un focar de infectii, de atac la sãnãtatea populatiei din lipsa eficientei mãsurilor administratiei locale de stârpire a sobolanilor de mãrimea unor pisici. Sobolani – la bisericã, la bar, la magazin si pe scãrile blocurilor. Un copil muscat de sobolan a stat zile bune în spital…

Orasul Petrila s-a mai aflat în atentia Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara, pentru cã aici a existat un focar de hepatitã. Medicii au spus cã 17-20 cazuri de îmbolnãviri de hepatita A s-au produs ca urmare a mizeriei din Petrila. Atunci, s-au vaccinat 100 de copii si tineri, s-a deratizat zona si chiar scoala unde învãtau acei copii si… gata.  Vestitele blocuri din cartierul 8 Martie, 27 si 33, rãmân în continuare focare de infectie pentru cã administratia localã, respectiv Primãria Petrila, a luat mãsuri fãrã efect. La blocul 27, care are zona de colectare a gunoiul cãtre strada principalã, s-a împrejmuit perimetrul pentru cã gunoaiele erau împrãstiate pe o suprafatã considerabilã. S-a crescut ritmul de ridicare a gunoiului,  încât acesta nu mai este tasat într-un strat gros, dar… Sãptãmâna trecutã, pe lângã noua Bisericã ”Petru si Pavel”, din capãtul Petrilei, doi sobolani bine dezvoltati se plimbau în voie cãtre blocul 27 din spatele ei, unde la parter functioneazã un bar. La câtiva metri distantã existã si un punct alimentar, iar pe cealaltã lateralã a aceluiasi bloc trona o grãmadã considerabilã de gunoi populat de sobolani dolofani – vreo sase am reusit sã numãrãm. Am intrat în blocul de  vizavi, 33, unde alti doi sobolani de mãrimea unei pisici se plimbau pe hol. Între cele douã blocuri, 5-6 copii se jucau cu mingea…

”Eu am zidit usita de la coloana de tevi de la baie si bucãtãrie, cã sobolanii urcã pe acolo pânã la ultimul etaj. La 3-4 luni pun otravã prin casã, stropesc cu solutii pentru cã am pãtit, a intrat în casã pe usã, de pe coridor. Se ridicã gunoiul, dar fiind bloc turn, suntem multi si ar trebui ridicat zilnic. Ei mai aruncã cu var acolo, dar  sunt cuiburi pentru cã sobolanii nu dispar si acum parcã-s mai multi, cred cã s-au puiat. Unii sunt mari cât mâta mea, cã mi-am luat si pisicã de frica lor” – a declarat un Maria N., locatar al blocului 27. ”Pe bãiatul ãsta l-a muscat un sobolan de picior când stateam pe scãri si ne jucam. A fost la spital mai multe zile” – povesteau copii arãtând cãtre un bãietel de vreo 6 ani. Zona constituie în continuare un mare risc de îmbolnãvire a populatiei, iar autoritãtile trateazã superficial problema. Primarul Ilie Pãducel a pus, invariabil, vina pe locatari spunând cã nu poate interveni ”în fortã” pentru cã, în acele blocuri, o parte din apartamente sunt proprietate privatã. Dar cum rãmâne cu sãnãtatea populatiei si sobolanii de pe strãzi? Nu cumva nelichidarea focarului de infectii se numeste lipsa capacitãtii  în rezolvarea problemelor majore ale orasului?

Ileana Firtulescu