Un investitor major si-a manifestat intentia de a aduce bani la Complexul Energetic Hunedoara. A fost depusã o scrisoare de intentie la Ministerul Energiei, dar fãrã niciun rezultat. Investitorul neamt ar vrea sã aducã 500 de milioane de euro la CEH, iar ministerul de resort anuntã cã închide douã unitãti miniere.

“Vom suporta financiar proiectul pânã când ajungem la un profit comun, precum, modernizarea minelor, producerea de energie, implementarea de noi tehnologii”, se aratã în memorandumul depus de firma nemteascã. Mai mult decât atât, grupul nemtesc îsi aratã disponibilitatea de a salva CEH se la situatia criticã în care se aflã.  “Excelentã, grupul nostru rãmâne interesat sã îsi ofere experienta în ajutorarea statului român pentru a rezolva situatia criticã de la CEH – companie în insolventã, prin intrarea într-o asociere asfel încâ sã devenim investitori strategici împreunã cu guvernul dumneavoastrã, pentru a moderniza, finantarea activelor curate, continuarea activitãtii si salvarea locurilor de muncã”, se mai aratã în memorandum.

Memorandumul invetsitotului a fost depus la Ministerul Energiei încã de la începutul acestei luni fãrã ca cineva sã ia în serios initiativa.  “Am fost la întâlnire cu reprezentantul unui grup de investitori care a depus deja, din 8.04.2016, un memorandum, adicã o scrisoare de intentie, prin care propun la modul cel mai concret Guvernului României un parteneriat în participatiune în care ei sã vinã cu 500 de milioane de euro în prima fazã, cu utilaje, pentru CEH. Oamenii ãstia nu au învârtit Globul Pãmântesc asa si au pus degetul pe Valea Jiului. Am vorbit cu oamenii acestia luni de zile. S-a luat aviz de la Ministerul Energiei, au venit aici, au vãzut  termocentralele, au vãzut minele, au fost de acord. Nu e Valea Jiului cel mai prietenos loc în care sã aduci 500 de milioane de euro si cu toate acestea am fãcut un efort si au venit aici. Din 8 aprilie au depus un document oficial. Domnul vicepremier Borc a întrebat-o direct pe doamna secretar de stat dacã stie de treaba aceasta. ”Da, stim”, asa într-o doarã, de parcã era o cerere de audientã joi dupã-masa. Revolta mea a fost maximã când am auzit acest rãspuns, aceastã indolentã incredibilã. Când stii cã arde ceva în tara asta si vine cineva si rezolvã treaba sã tii douã sãptãmâni o hârtie, sã nici nu te intereseze, sã nu deschizi dosarul. Am dus douã copii la întâlirea cu domnul vicepremier, o copie a întrgului dosar am predat-o atunci, pe loc si i-am mai dat si o copie doamnei ministru Popescu sã nu mai caute prin registre ”, a declarat senatorul Haralambie Vochitoiu. Senatorul este dispus sã ajungã si la presedintele Klaus Iohannis pentru a rezolva problema Complexului Energetic Hunedoara. Vochitoiu este revoltat de lipsa de interes a ministerului de resort cu privire intentia investitorului. ”Nu se poate asa ceva. Este inadmisibil.  O sã ajung pânã la presedintele Klaus Iohannis. Sper cã domnul premier Ciolos va fi informat despre ceea ce s-a întâmplat. Cred în puterea de decizie si puterea de muncã a domnului premier, dar dacã este depãsit si oamenii din jurul lui îi fac aceste lucruri, pentru cã pânã la urmã si cuvântul lui este pus la îndoialã, el a trimis aceastã comisie la întâlnirea cu mine, i-a trimis sã gãsim o solutie împreunã. Pe la spatele meu si spatele premierului au aruncat  în spatiul public cã mai închid douã mine. Voi încerca o nouã întrevedere cu domnul premier, dacã nu reusesc stau la Poarta Cotroceniului pânã mã primeste domnul presedinte Klaus Iohannis pentru cã nu se poate asa ceva. Nu se poate sã vinã un investitor sã îti întindã mâna cu 500 de milioane de euro tu sã spui nu, o bag în lichidare”, a mai subliniat sursa citatã.

Cãrbune transformat în combustibil lichid

Prin tehnologia prezentatã, nemtii au posibilitatea de a transforma cãrbunele în combustibil lichid, subventionat de Comisia Europeanã. “Oamenii acestia aduc o tehnologie care mai functioneazã în Germania, deja au acolo uzinã, o tehnologie prin care huila este descompusã chimic împreunã cu deseuri menajere, fãrã fum, fãrã toxicitate, si se face bio-diesel si energie. Bio-dieselul este subventionat de Comisia Europeanã cu 0,9 centi pe litru. Oamenii acestia nu vin sã piardã bani. Înainte de a întinde aceastã ofertã si-au fãcut calcule foarte exacte. Nu au venit aici în excursie, ei vor câstiga, dar vom câstiga si noi pentru cã vor fi sute de locuri de muncã înfiintate”,  a mai spus sursa citatã.

Monika BACIU