O mânã de oameni si-au amintit, cu lacrimi în ochi, de vremea petrecutã pe front. Au luptat si se considerã norocosi cã au apucat si ziua de azi. Sunt bãtrâni si mãcinati de vreme, dar toti au fost premiati cu suma de 400 de lei si o diplomã de Consiliul Judetean Hunedoara, la Petrosani.

Fiecare bãtrân a luptat cândva pe front si a fost un tânãr care a scris istoria Europei. Toti îsi amintesc cum am fost, cât de greu le-a fost, dar  si cât de norocosi sunt cã trãiesc ziua de azi. Ce este pentru ei Ziua Eroilor, ne spun chiar oamenii care cândva erau bravi pe front. „Este o zi dedicatã istoriei. Am luptat în Cehoslovacia si a fost foarte greu în rãzboi. Acum mã bucur cã am ajuns la etatea asta”, ne-a mãrturisit un veteran din Petrosani. „Am fost rãnit pe front în Cehoslovacia. O schijã mi-a intrat în maxilar si de atunci am rãmas si cu deficiente de auz si cu probleme de vorbire. Dar sunt norocos cã am ajuns în viatã pânã acum”, ne-a spus un alt bãtrân veteran. Consiliul Judetean Hunedoara i-a premiat an de an, pentru cã mai sunt în viatã foarte putini dintre cei care au luptat pentru Europa si România. „La 29 aprilie este ziua veteranilor de rãzboi din România, zi stabilitã prin hotãrârea Guvernului din 10 oct. 2007. A fost aleasã aceastã zi, întrucât la 29 aprilie 1902, regele Carol a instituit prin înalt decret,  calitatea de veteran de rãzboi pentru toti cei care au luptat în rãzboaiele din 1877 – 1878, pentru cucerirea independentei de stat a României si supravietuiserã anilor”, a mentionat si colonelul în retragere Nicolae Rosneanu, vicepresedintele Asociatiei Vetranilor de Rãzboi. Recunostinta unei asemenea virtuti a fost pusã în evidentã si acum, când, veteranii au venit sã fie premiati si sã li se puncteze importanta pentru cã au apãrat tara. An de an, sunt tot mai putini si uneoi ajung sã preia premiile rudele lor, pentru cã veteranii nu mai pot veni, iar unul dintre cei care a ajuns vineri dimineatã a avut chiar nevoie de îngrijiri medicale. Fiecare are urmãri în suflet, dar si pe corp si atât timp cât mai trãiesc meritã sã fie sãrbãtoriti.

Un colonel gradat, umileste EROII

Putinii supravietuitori au fost mai mult decât umiliti, vineri, la un eveniment organizat de Consiliului Judetean Hunedoara. Au fost chemati la ora 10 la un eveniment prin care ar fi trebuit sã fie premiati pentru sacrificiul fãcut pentru patrie. Cum nici timpul nu mai are rãbdare cu acesti bravi eroi, acestia nici nu reprezintã, CU ADEVÃRAT, ceva pentru cei care îmbracã haina militarã. Cei câtiva veterani de rãboi din Valea Jiului au fost pur si simplu umiliti de vicepresedintele Asociatiei Veteranilor de Rãzboi din judetul Hunedoara, colonelul în retragere Nicolae Losneanu. Colonelul a venit cu o întârziere de mai bine de jumãtate de orã pentru cã a avut discutii mult mai importante…, dar a motivat întârzierea. Ba drumul lung de la Deva pânã la  Petrosani e de vinã, ba faptul cã Trezoreria nu a virat banii în cont. “Vreau sã ne cerem scuze pentru cã si transportul a fost mai greu sã ajungem la dumneavoastrã, la bancã s-au dat mai târziu banii pe care si dumneavoastrã îi asteptati, dar totusi vrem sã le reparãm pe toate la timp”, a spus Nicolae Losneanu, vicepresedintele Asociatiei Veteranilor de Rãzboi din judetul Hunedoara.  În tot acest timp, unuia dintre veteranii de rãzboi i s-a fãcut rãu de la atâta asteptare. Bãtrânul diabetic cu un picior amputat a asteptat mai bine de o orã ca sã vinã organizatorii. Doar cã omul a cedat. A fost nevoie de interventia cadrelor  medicale, care l-au transportat la spital pentru i se acorda îngrijiri medicale. Si, ca si când umilinta nu ar fi fost deajuns, când cei de pe Ambulantã îl consultau pe bâtrân, colonelul îsi continua discursul. Un discurs plictisitor, citit de pe o foaie, dar cu mari greseli si dificultãti de pronuntie. În loc sã asculte povestile acestor oameni, colonelul i-a plictisit cu niste date istorice, pe care acesti veterani le-au trãit pe propria lor piele. Povestea lor poate fi subiect de film, dar pe cine a interesat…. colonelul a preferat sã citeascã, în loc sã asculte. Cã doar e colonel. Dupã ce a citit vreo 4 pagini, colonelul s-a grãbit sã le îmnâneze diplomele si suma de bani acordatã de Consiliul Judetean.

Monika BACIU

Diana Mitrache