Dacã despre jucãtori, conducãtori sau antrenori se mai scrie câte ceva în presa sportivã, despre asa-zisii oameni din linia a doua se stiu mai putine lucruri. Printre cei oarecum lãsati în umbra performantei sunt cei care sunt aproape de suferinta jucãtorilor pe gazon, doctorii. Sau, generic vorbind, cei care asigurã asistenta medicalã la echipã.

George David, de la baschet la fotbal

Unul dintre cei mai longevivi medici ai echipei Jiul Petrosani a fost George David. El a urmat unor nume consacrate la Jiul în acest domeniu, Constantin Lepãdatu si Aurel Mãvilã, fiind alãturi de jucãtorii Jiului mai bine de zece ani.

Ca student la Timisoara, George David (nãscut la Obreja în Caras-Severin) a practicat baschetul la Universitatea Timisoara si apoi la Aurul Brad si Stiinta Petrosani. A apãrut la Petrosani datoritã antrenorului Ion V. Ionescu în 1974. A fost foarte atasat de echipã, fiind un liant între conducere si jucãtori, sprijinind mereu miscarea sportivã din Valea Jiului.

A fost si primar al Petrosaniului între anii 2000-2004. S-a stins din viatã în anul 2012, la vârsta de 73 de ani.

Constantin Lepãdatu, un sfert de veac lângã echipã

Medic chirurg renumit, doctorul Constantin Lepãdatu s-a nãscut în anul 1893. La înfiintarea echipei Jiul în 1919 el avea 26 de ani. În anul 1933 devine director al Spitalului din Petrosani, devenind si medicul echipei de fotbal. S-a ocupat de problemele medicale ale fotbalistilor în paralel cu meseria de doctor la spital, devenind medic emerit. În jurul anului 1955, când datoritã vârstei înaintate nu mai fãcea fatã deplasãrilor lungi si obositoare în tarã, doctorul Lepãdatu a renuntat la functia de la Jiul. A încetat din viatã la vârsta de 77 de ani, în 1970.

Aurel Mãrilã, doctor la Cupa României

Unul dintre medicii trup si suflet alãturi de echipa Jiul a fost doctorul Aurel Mãrilã, vreme de douã decenii pe aceastã functie. Era recunoscut prin faptul cã nu se despãrtea niciodatã de micuta lui servietã în care tinea „piramidoanele” si „Diana”. A fost medicul echipei la câstigarea Cupei României în 1974.

Generatia `90

Dupã anul 1990, au existat mai multi medici care s-au ocupat de traumele fotbalistilor de la Jiul. Asta nu fãrã a aminti, dintr-o altã perioadã, în anii `60, pe doctorul Vasile Frânculescu, care a fost medic la CSM Resita (1964-1965), la Jiul activând si ca antrenor secund în editia 1967-1968. Vivi Bãdulescu, medic specialist stomatolog la Spitalul Municipal Petrosani, a fost de mare ajutor echipelor Stiinta Petrosani (rugby) si Jiul, din pãcate fiind rãpus de o boalã la vârsta de 65 de ani, în anul 2013. Actualul director al Spitalului de la Vulcan, Claudiu Valas, a fost ultimul care a mai îndeplinit acest rol la echipa Jiul, în posturã de divizionarã „A” si „B”, pânã în anul 2009. Au fost „ultimii mohicani” ai medicinei, implicati în viata echipei Jiul Petrosani.

Genu TUTU