Compania Huilei din Petrosani trebuie sa se divizeze pana la intalnirea din 15 iulie cu reprezentantii FMI. Asta spune noul director general, Nicolae Dragoi, proaspat numit in functie.

CNH, cel mai mare agent economic al Vaii Jiului intra in linie dreapta si urmeaza sa se divizeze. Asta o cere si FMI,iar lucrurile trebuie facute pana in mijlocul lunii iulie. „Primul plan este separarea grupului neviabil de companie, care trebuie facuta pana in 15 iulie, cand delegatia FMI va fi la Bucuresti. Aceasta separare este prevazuta a se face intre 1 si 15 iulie 2012”, a declarat Nicolae Dragoi, director general CNH Petrosani.

Mai mult, in cateva saptamani CNH va trebui sa se integreze in Complexul Energetic, insa, pana acum au fost intarziate termenele. „Al doilea mare obiectiv este infiintarea Complexului Energetic Hunedoara, a carui termen a fost inaintat la 1 august. Este  un pic intarziat acest procedeu. Speram totusi sa ne incadram si sa ajungem la 1 august cu notificarea la Registrul Comertului pana la acea data. Nu putem vorbi acum nici de disponibilizari, pentru ca viitoarea companiei, care va prelua minele neviabile va face disponibilizarile, iar mutarea de la o mina la alta a personalului se va face numai cu respectarea notificarii pe grupul minelor neviabile, adica 2.450 de persoane. Actualmente sunt 2.200, deci vor fi transferati 240 de oameni de la Grupul viabil, la cel neviabil”, mai spune Dragoi.

Pentru a clarifica lucrurile, la CNH va ajunge, saptamana viitoare, ministrul Rodin Traicu, care era asteptat in aceasta saptamana la Petrosani. Ministrul va sta aici doua zile si chiar va intra in subteran.

„Vizita ministrului va fi in perioada 25 – 26 iunie. Va vizita o mina din Vale si termocentrala Paroseni. Va fi o vizita de 2 zile in Valea Jiului. Discutiile vor fi pe probleme legate de viitorul Complex Energetic Hunedoara, pe coborarea pretului la Giga Calorie si pe integrarea Companiei in Complexul Hunedoara”, a adaugat directorul general al Companiei Huilei.

Schimbari vor fi si in Consiliul de Administratie al CNH, iar aici sunt deja vehiculate nume importante ale industriei miniere. „Sunt cateva propuneri facute. Va pot aminti aici pe: Alexandru Blaj, Emil Pop, fost rector universitar, fost director al CNH, Ilie Balanescu si Florin Stan. Acestea sunt doar propuneri si ne asteptam sa avem o colaborare cat mai buna”, a mai spus Dragoi.

Compania Huilei se va diviza in mine viabile si neviabile, iar responsabilii din CNH vorbesc acum despre o productie nu tocmai buna de carbune. De vina sunt doua complexuri mecanizate care au fost scoase din functiune,la Lupeni si la Paroseni. Potrivit directorului general, Nicolae Dragoii, acestea vor reintra in stratul de huila in 15 august, la Lupeni si, cel mai probabil in a doua parte a lunii septembrie la Paroseni. Atunci productia ar putea sa creasca si la nivel de CNH.

Diana Mitrache